Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították

TOPSHOTS Horizontal
Helikopterről is oltották a detonáció központját
Vágólapra másolva!
Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították a keddi rendkívül erőteljes robbanások miatt. Éjfélre már 78 halálos áldozatról tájékoztatott Libanon egészségügyi minisztere és csaknem négyezer sérültről.
Vágólapra másolva!

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki a rendkívüli állapotot két hétre.

Egyelőre megbecsülni sem lehet, hányan rekedhettek a romok alatt Forrás: AFP/Patrick Baz

Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy

nincs áram. Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

A robbanások miatt

ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona.

A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre van elég búzája.

Még mindig nem tudni az okát

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

Helikopterről is oltották a detonáció központját Forrás: AFP

Donald Trump robbanószerkezetről beszélt

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy

és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. "Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" - mondta az izraeli külügyminiszter.

Valószínű, hogy a halottak és a sebesültek száma is emelkedni fog Forrás: AFP/Marwan Tahtah

200 kilométerre is érezték

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán. A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

A finneket is sokkolta

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete a keddi bejrúti robbanás miatt. A finn kormány twitterüzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül. Sanna Marin finn miniszterelnök "sokkolónak" nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította ki a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről