Ismét halálbüntetést kértek a bostoni robbantóra

Boston, 2015. április 9.
Egy bírósági rajzoló által készített képen Dzsohar Carnajev, a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottja (b2) az ügyvédei, William Fick (b), Judy Clarke (j2) és David Bruck társaságában áll
Boston, 2015. április 9. Egy bírósági rajzoló által készített képen Dzsohar Carnajev, a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottja (b2) az ügyvédei, William Fick (b), Judy Clarke (j2) és David Bruck társaságában áll perének ítélethirdetésén a bostoni szövetségi bíróságon 2015. április 8-án. Az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta Carnajevet. (MTI/EPA/Jane Flavell Collins)
Vágólapra másolva!
Az amerikai igazságügyi minisztérium ismét halálbüntetést kér a bostoni maraton robbantójára, Dzsohar Carnajevre - jelentette ki William Barr igazságügyi miniszter az AP amerikai hírügynökségnek washingtoni idő szerint csütörtök este.
Vágólapra másolva!

„Mindent megteszünk, ami szükséges, ha kell, a szövetségi legfelsőbb bíróságig is elmegyünk a halálbüntetés kiszabása érdekében" - fogalmazott Barr.

A csecsen születésű, de amerikai állampolgárságú

Carnajevet 2015-ben már halálra ítélték a bostoni maratoni futóversenyen 2013-ban elkövetett robbantásai miatt.

Idén augusztus elején azonban egy bostoni fellebbviteli bíróság megsemmisítette a halálos ítéletet a tárgyalás során elkövetett hibákra hivatkozva.

Carnajev 2013-ban a fivérével együtt követett el pokolgépes merényletet az évente megrendezett futóverseny célvonala közelében.

A támadásban hárman meghaltak, és 246 ember megsérült, sokan súlyosan, maradandó egészségkárosodást szenvedve. A rendőrség az akkor 19 éves Dzsohar Carnajevet elfogta, bátyját, a 26 éves Tamerlant pedig agyonlőtte, miután ő halálosan megsebesített egy rendőrt.

Liz Norden (k), akinek két fia elveszítette a lábát, távozik a bostoni szövetségi bíróságról 2015. április 8-án, miután az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek nyilvánította a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottját, Dzsohar Carnajevet Forrás: MTI/EPA/Katherine Taylor

Dzsohar Carnajev ellen harminc bűncselekmény - köztük négy emberölés, valamint életek tömeges kioltására alkalmas fegyver használata - miatt emeltek vádat, és halálos ítéletet szabtak ki rá.

A férfi ügyvédjei azonban azzal érveltek, hogy a médiaérdeklődés lehetetlenné tette a tisztességes pert Bostonban. Felhozták azt is, hogy az esküdtszék két fiatal tagja a közösségi médiában olyan megjegyzéseket tett közzé, amelyek elfogultságról tettek tanúbizonyságot már a per 2015-ös kezdete előtt.

Egy bírósági rajzoló által készített képen Dzsohar Carnajev, a 117. bostoni maraton célvonalánál elkövetett kettős pokolgépes merénylet vádlottja (b2) az ügyvédei, William Fick (b), Judy Clarke (j2) és David Bruck társaságában áll perének ítélethirdetésén a bostoni szövetségi bíróságon 2015. április 8-án Forrás: MTI/EPA/Jane Flavell Collins

A fellebbviteli bíróság augusztusban - a halálos ítélet megsemmisítésekor - közleményben tudatta: utasította a szövetségi bíróságot, hogy új büntetést szabjon ki, fenntartva az esküdtszék által kimondott bűnösséget.

Barr erre reagálva elmondta, hogy ismét halálbüntetést kérnek Carnajevre.

Donald Trump amerikai elnök már a bostoni fellebbviteli bíróság büntetést megsemmisítő ítélete után azt írta a Twitteren, hogy a szövetségi kormányzatnak ismét halálbüntetést kell kérnie.