Ratko Mladic életfogytiglani szabadságvesztésének fenntartását kérték

- Horizontal
2011. június 3-án, a hágai Nemzetközi Bíróság tárgyalótermében készített fénykép Ratko Mladic boszniai szerb tábornokról.
Vágólapra másolva!
Az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) ügyészsége Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytiglani szabadságvesztésének fenntartását kérte a testülettől a szerdai fellebbviteli tárgyaláson.
Vágólapra másolva!

- mondta a fellebbezés elutasítása mellett érvelve Laurel Baig ügyész a tárgyalás második, és egyben utolsó napján.

Hozzátette, hogy

a hadseregparancsnok kulcsszerepet játszott a műveletben, jelen volt, parancsot adott, és abban is vétkes, hogy visszatartotta a nemzetközi békefenntartó erőket a mészárlások megakadályozásától.

2011. június 3-án, a hágai Nemzetközi Bíróság tárgyalótermében készített fénykép Ratko Mladic boszniai szerb tábornokról Forrás: AFP/Martin Meissner

Mladic védői kedden arra kérték a bíróságot, hogy mentsék fel a Balkán mészárosának is nevezett parancsnokot a 2017-es ítélet alól,

amelyben bűnösnek találták népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

- jelentette ki Branko Lukic védőügyvéd. Mladic ügyvédjei többek között úgy érveltek, hogy a boszniai muszlimok 1995-ös erőszakos kitelepítése Srebrenicából humanitárius művelet volt. A 16 év bujkálás után, 2011-ben letartóztatott Mladic szerdán felszólal a tervek szerint.

A végső ítéletet valószínűleg 2021-ben hirdetik ki.


A srebrenicai mészárlás a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye volt.

A vérengzés 1995 júliusában történt, amikor Srebrenica környékén a szerb köztársasági hadsereg mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat végzett ki.