Rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak Szerbiában

Szerbia, Belgrád, koronavírus, COVID-19
TO GO WITH AFP STORY "Coronavirus: en Serbie, le systčme sanitaire pointé du doigt // Anguish in Serbia as COVID-19 returns with a vengeance" BY Jovan MATIC and Nicolas GAUDICHET -- Medical workers escort a patient suffering from coronavirus disease (COVID-19) inside of the Institute for Orthopaedic Surgery "Banjica", recently transformed to a COVID hospital, in Belgrade on July 14, 2020. - A candidate for the European Union, this small Balkan country is experiencing a resurgence of the pandemic, which has sparked several evenings of violent demonstrations to denounce the government's management of the health crisis. With 300 new cases now detected every day, Serbia is approaching April levels, at the peak of the first wave. "The health system (is) overburdened with the number of people infected," said the Serbian government, citing a critical situation in Belgrade. A record 154 people were on life support on Monday, Prime Minister Ana Brnabic announced. (Photo by Oliver BUNIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordszámú, 467 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfő reggelig Szerbiában, ahol a járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt nyolccal, 534-re nőtt.
Vágólapra másolva!

A járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb közlése szerint

azért magas az új fertőzöttek száma, mert naponta több mint tízezer koronavírustesztet végeznek,

és a nagy számok törvénye alapján a sok teszt sok fertőzöttre derít fényt.

467 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfő reggelig Szerbiában Forrás: AFP/Oliver Bunic

Egyre több fiatal fertőződik meg

Koszovóban az utóbbi 24 órában 6917-ről 7137-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Nyolccal 177-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 9934-ről 10 086-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap nem volt halálos áldozata a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 460 maradt. Az utóbbi napok statisztikái azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg, az elmúlt hét során a legtöbb fertőzött 20 és 40 év közötti volt.

Montenegróban hétfőre 2747-ről 2799-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 43 maradt.

Járványügyi szakértők szerint azért nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma, mert

a fiatalok nem tartják be az elővigyázatossági előírásokat.

A kormány korlátozta a vendéglátóhelyek működését, amelyek így csak 22 óráig tarthatnak nyitva, a szórakozni vágyó fiatalok viszont a zárást követően nem hazamennek, hanem vagy parkokban, vagy házibulikban gyülekeznek, és így megfertőzik egymást - vélik az epidemiológusok.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 10 071-ről 10 334-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 287-re nőtt.