A bolíviai kormány beperelte Evo Morales volt államfőt egy tüntetés miatt

Horizontal Former Bolivian President Evo Morales, exiled in Argentina, takes part in a meeting organized by the Bolivianos Unidos group in Mendoza, to support the presidential candidate of the Movement to Socialism (MAS) party, Luis Arce, in Mendoza, Arge
Evo Morales jelenleg Argentínából irányítja a pártját
Vágólapra másolva!
A bolíviai kormány keresetet nyújtott be Evo Morales volt államfő és más személyek ellen egy ellenzéki tüntetéssel összefüggésben, amellyel a kabinet szerint emberéleteket veszélyeztettek a koronavírus-járvány közepette - jelentette szerdán az ABI bolíviai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kabinet a volt államfőn kívül beperelte a többi között Juan Carlos Huarachi szakszervezeti vezetőt és Betty Yaniquest, a Morales vezette baloldali Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt parlamenti képviselőjét is. Yerko Nunez, az elnöki hivatalt vezető miniszter szerint az ellenzék közegészség elleni bűncselekményt követett el azzal, hogy a járvány közepette tiltakozásokra szólította az embereket. A latin-amerikai országban 72 ezer embert fertőzött meg az újfajta koronavírussal, és 2720-an haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Evo Morales jelenleg Argentínából irányítja a pártját Forrás: AFP/Andres Larrovere

Az ellenzék azzal vádolja Jenina Anez ideiglenes elnök konzervatív kormányát, hogy rosszul kezeli a koronavírus-járványt, időt húz, és politikai hasznot próbál kovácsolni az október 18-ra halasztott általános választás előtt. Kedden ezrek tiltakoztak El Alto városában, követelve, hogy az eredeti időpontban, szeptember 6-án tartsák meg a választást.

Moralest az év elején eltiltották az indulástól azzal az indokkal, hogy a tavaly megbuktatott és jelenleg Argentínában tartózkodó politikus nem rendelkezik állandó lakhellyel az országban. Moralest hazájában terrorizmussal vádolják. A 2006-ban hatalomra került politikus tavaly novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete azzal vádolta őt, hogy csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.