Erőszakos tiltakozások voltak több szerbiai városban is

belgrádi tüntetés VUCIC, Aleksandar
Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án.
Vágólapra másolva!
Erőszakos tiltakozásba torkollottak szerdán este is a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések ürügyén kialakult demonstrációk Belgrádban, és Újvidéken is - számoltak be a Magyar Szó vajdasági hírportálon, ahol azt írták, hogy Krusevacon és Kragujevacon is történtek kisebb rendbontások.
Vágólapra másolva!

A tiltakozók Belgrádban szerdán a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol

palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel.

A belgrádi rendbontásokban 10 rendőr sérült meg, közülük az egyik súlyosan. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A rendőrség sokáig békésen tűrte a támadást, majd könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

A törvényhozás épületéhez lovas és kutyás rendőröket is kirendeltek.

Mivel a tiltakozók kedd este a parlament épületébe is megpróbáltak betörni, a belügyminisztérium az ország egész területéről Belgrádba rendelte a rendőröket, hogy a kiemelt kormányépületeket védjék.

A rendőrségnek egy idő után sikerült szétoszlatni a parlament előtt összegyűlt tiltakozókat, ezután azonban késő estig városszerte folytatódtak a rendbontások.

Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Újvidéken a tömeg tört, zúzott a városban.

Betörték a város központjában a városháza ablakait, ajtaját, Molotov-koktélt dobtak az épületre, megrongálták a Vajdasági Rádió és Televízió bejáratát, valamint szétverték a Szerb Haladó Párt irodáját. Krusevacon és Kragujevacon is történtek kisebb rendbontások.

Nebojaa Stefanovic belügyminiszter szerdán késő este azt nyilatkozta:

a zavargások tulajdonképpen egy kísérlet arra, hogy egyesek a választásokat megkerülve, törvénytelen módon átvegyék a hatalmat.

Stefanovic hozzátette, hogy

a rendbontásokban 10 rendőr megsérült, közülük egy súlyosan.

Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni. Az ellenzéki politikusok a közösségi médiában is utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Aleksandar Vucic-cal, valamint a szerb kormánnyal szemben.

Rendőrökre dobálnak tárgyakat tüntetők a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. A tüntetők a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

A demonstrálók rendőrautókat gyújtottak fel, és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. A szerbiai rendőrfőkapitány elmondása szerint a kedd éjszakai összecsapásokban legalább hatvanan sebesültek meg, közöttük 43 rendőr, 23 tiltakozót előállítottak.

A heves tüntetésre reagálva az államfő szerdán már arról beszélt, a tiltakozás voltaképpen nem is a tervezett szigorító intézkedések miatt alakult ki, hanem az ellenzék szervezte.

Mint mondta, olyan ellenzéki politikai erők szervezték a kedd esti belgrádi tiltakozást, amelyek nem tudtak bejutni a szerb parlamentbe a június 21-i választásokon, és a koronavírus-járvány miatt bejelentett korlátozó intézkedések csupán ürügyként szolgáltak számukra az erőszakos fellépéshez.

Rendőrök és tüntetők csapnak össze a parlament épületénél Belgrádban 2020. július 8-án. Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, hogy mégsem vezetik be a szerb fővárosban ismét a hétvégi kijárási tilalmat, amelyet a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése indokolna. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Vucic hozzátette:

mégsem lesz kijárási tilalom, más korlátozó intézkedések azonban továbbra is várhatók.

Az államfő azt is elmondta, hogy állítólag a bejelentett hétvégi kijárási tilalom miatt szervezték a demonstrációt.

- magyarázta Vucic, aki már akkor előrevetítte, hogy szerdán is tömegdemonstrációkra lehet számítani.

Az utóbbi 24 órában 357 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a nyugat-balkáni országban, ahol már több mint egy hete háromszáz körül mozog a napi új fertőzöttek száma.

A Covid-19 betegség szövődményeibe szerdára 11-en haltak bele, az áldozatok száma összesen 341. Jelenleg 3173 aktív esetet tartanak nyilván, közülük 118-an szorulnak lélegeztetőgépre.