Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Donald Trump bemutatta új németországi nagykövetjelöltjét

Fehér Ház
White House Washington
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök Douglas Macgregort, az Egyesült Államok hadseregének nyugalmazott ezredesét jelöli németországi nagykövetnek. Az elnök jelöltjét a szenátusnak kell jóváhagynia.
Vágólapra másolva!

Douglas Macgregor a híres West Point katonai akadémián végzett 1976-ban, majd nemzetközi kapcsolatokból doktorált a Virginia Egyetemen. Részt vett az 1991-es Öböl-háború hadműveleteiben.

Katonai tanácsadó és több könyv szerzője is, 1989-ben például a szovjet-német szövetségről jelentetett meg könyvet. Az ezredest

az amerikai hadsereg reformjának híveként és egyik kidolgozójaként tartják számon.

Fő stratégiai tanácsadója volt Wesley Clark tábornoknak, a NATO katonai főparancsnokának a Jugoszlávia elleni NATO-támadáskor 1999-ben, és Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere 2001 őszén őt kérte fel az iraki intervenció ügyében az előzetes konzultációkra.

- írta róla közleményében a Fehér Ház kiemelve azt is, hogy az ezredes rendszeresen együtt dolgozott brit és német katonai és politikai vezetőkkel is.

A 2004-ben az aktív katonai szolgálattól visszavonult Macgregor jelölését meghallgatása után a szenátusnak kell jóváhagynia. Elődje, Richard Grenell két évig töltötte be a berlini nagyköveti posztot és az idén júniusban köszönt le.

Az új német nagykövet jelölésére azt követően került sor, hogy Donald Trump néhány héttel ezelőtt bejelentette: csökkenti a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát. Amerikai sajtójelentések szerint e héten kerülhet sor ezzel kapcsolatos újabb bejelentésre, ezt azonban sem a Fehér Ház, sem a Pentagon (védelmi minisztérium) nem erősítette meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről