Fillon-ügy: öt év börtönre ítélték a volt francia miniszterelnököt

FILLON, Francois
Párizs, 2020. június 29. A közpénzek elsikkasztásával és felesége fiktív foglalkoztatásával vádolt Francois Fillon volt francia kormányfő, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje egy párizsi bíróságra érkezik ítélethirdetésre 2020. június 29-én. Fillont és feleségét bűnösnek ítélte a bíróság. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Öt év börtönre ítélték hétfőn a családtagjai fiktív foglalkoztatása miatt Francois Fillon volt kormányfőt, ebből kettőt le kell töltenie, a maradék büntetés végrehajtását felfüggesztette a bíróság. Mind Fillon és a felesége, mind ügyvédeik közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. Éppen tegnap írtunk arról, hogy 2017-ben, az ügy kirobbanása idején az akkori szocialista köztársasági elnök, Francois Hollande befolyása alatt álló igazságszolgáltatás elfogultan viselkedett.
Vágólapra másolva!

Fillonnak egyébként 375 ezer euró (133 millió forint) pénzbüntetést is meg kell fizetnie abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még törvényhozóként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont. A politikus karrierjének a botrány vetett véget, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje elvesztette az elnökválasztás első fordulóját, végül a balliberális Emmanuel Macron lett az elnök. Fillon az ítélet értelmében a következő tíz évben semmilyen választáson nem indulhat.

Fillon feleségét a sikkasztásban való bűnrészesként hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Francois Fillon volt francia kormányfő, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje egy párizsi bíróságra érkezik ítélethirdetésre 2020. június 29-én Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Mint tegnap megírtuk, a Fillon elleni büntetőeljárást 2017-ben megindító vizsgálóbíró nemrég elismerte, hogy nyomást gyakoroltak rá. Mégpedig Francois Hollande szocialista köztársasági elnök ügyészsége részéről. Éliane Houlette vizsgálóbíró egy parlamenti bizottság előtt ismerte el, hogy 2017 folyamán folyamatosan nyomást gyakoroltak rá a főügyészség részéről, hogy soron kívül indítson vizsgálatot a Fillon-ügyben.

A 2007 és 2012 között francia miniszterelnök Fillont azzal vádolták, hogy nemzetgyűlési képviselőként évtizedeken át fiktív módon, azaz csak papíron alkalmazta a feleségét parlamenti asszisztenseként, de a nő nem végzett tényleges munkát a felvett fizetésért.

"A fizetés nem állt arányban az elvégzett munkával" - állapította meg az ügyben eljáró bíró az ítélethirdetéskor. "Fillonnét egy haszontalan tisztségre fogadták fel" - tette hozzá. A családtagok több mint egymillió eurót vettek fel a parlamenttől, de tényleges munkát vélhetően egyikük sem végzett. Penelope Fillon 1981 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje, majd az ő utóda alkalmazásában "asszisztensként".

Francois Fillon volt francia kormányfő, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltje és neje, Penelope Fillon Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatja, s az ítélet szerint ezen időszakban több mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el a Fillon házaspár. Az elnökválasztási kudarc után a 65 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Mindvégig ártatlannak vallotta magát. Francois Fillon ügyvédje, Antonin Lévy igazságtalannak nevezte az ítéletet.

Penelope Fillon ügyvédje, Pierre Cornut-Gentille közölte, hogy a védence elleni ítélet "túlságosan szigorú". Az ügyvéd azzal vádolta a bíróságot, hogy megsértette a hatalommegosztás elvét, amikor védence munkájának jellegével foglalkozott. A Fillon házaspár kommentár nélkül hagyta el a bíróságot. Francois Fillon óvadék ellenében szabadlábon marad.