Lezárult egy szakasz a koronavírus elleni védekezésben

2020 Budapest Koronavírus korlátozás meghosszabbítás vírus üres utcák út utca
Vágólapra másolva!
Magyarországon vasárnap rég nem látott alacsony számokkal nőtt a fertőzöttek száma. Az új koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma.
Vágólapra másolva!

Magyarországon vasárnapra 56 új megbetegedést regisztráltak, ezzel 2998 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 5 krónikus betegséggel küzdő idős ember, ezzel a koronavírus áldozatainak száma 340 főre emelkedett.

Mindezidáig 629-en gyógyultan mehettek haza a kórházból.

Jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati tájékoztató portál által közreadott adatokból az látszik, hogy a fertőzés továbbra is leginkább Budapesten és Pest megyében van jelen.

Ezért lehet megtartani az érettségit

Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára a hétfőn kezdődő érettségivel kapcsolatban beszélt. Nem szabadult el Magyarországon a járvány, ennek köszönhetően lehet megtartani.De a részvétel nem kötelező, ősszel is lesz érettségi - hangsúlyozat Maruzsa. Elmondta, 9 órakor kezdődnek a vizsgák, csak írásbelit tartanak. Sűrítik a tömegközlekedési járatokat, az iskolák előtt rendőrök segítik a forgalmat. Megérkeztek a maszkok, kesztyűk is az iskolákba. A maszk viselése vizsga közben is erősen ajánlott.

Dr. Szlávik János infektológus, főorvos elmondta, hogy két hónap alatt sokat tanultak a betegség lefolyásáról.

A kisgyerekekre nincs hatással, az idősekre ugyanakkor különlegesen veszélyes

- tette hozzá. Nem tudunk még eleget a vírusról, de őszre meglehet az oltóanyag – szögezte le. Hosszasan sorolta, milyen módszerekkel küzdenek a vírus ellen. Szlávik hálát mondott azoknak, akik segítenek a vírus leküzdésében.

Magyarországon nem szabadult el a koronavírus-járvány, ezért lehet érettségit tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre jobb az olasz helyzet

Világszerte vasárnap estig 3 476 021 ember fertőződött meg, 245 531 halt meg és 1 112 220 gyógyult meg.

Olaszországban több mint egy hónap után először volt 200 alatt az új halálesetek száma, a fertőzötteké valamivel több mint 500-zal csökkent. A halálos áldozatok száma az előző napi 474 után 174-gyel 28 884-re emelkedett. A fertőzöttek száma 525-tel csökkent egy nap alatt a korább 239 után. A regisztrált betegek száma 100 179, 1500-ra csökkent az intenzív osztályon ápoltak száma. Május 4-től újraindul a termelés és az építőipar Olaszországban. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozásokat is.

Az új koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma. Az elmúlt 24 órában 164-en haltak meg, a napi halálesetek száma másfél hónapja először csökkent kétszáz alá. A halálesetek száma 25 264 volt, az új fertőzöttek száma a szombati 1147 után 838-cal nőtt.

Tetőzés a briteknél

Nagy-Britanniában már tetőzött a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek száma is. A kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal, 16 395-ről 14 220-ra csökkent. Különösen markáns a csökkenés a járvány gócában, Londonban, ahol egy hónapja még csaknem 5000 embert kezeltek a betegség miatt, most pedig a számuk nem haladja meg a 2000-t. A halálos áldozatok száma vasárnapra 315 új halálesettel 28 446-ra emelkedett. A fertőzésen átesett Boris Johnson kormányfő egy interjúban elmondta, hogy az orvosai az esetleges halála esetére is készenléti terveket készítettek.

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak Szlovéniában, Horvátországban továbbra is egyszámjegyű az új esetek száma. A járvány lassulása miatt a kormányok szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon és újraindítják a gazdaságot.

Járványügyi szakértők szerint lassan véget ér a koronavírus-járvány első hulláma a Nyugat-Balkánon, ám a SARS-CoV-2 vírus ősszel várhatóan visszatér. Szombatról vasárnapra 9205-ről 9362-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában.

Ukrajnában viszont továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés. Vasárnapra 502 új fertőzést azonosítottak, a betegek száma elérte a 11 913-at. A meghaltak száma 9-cel 288-ra nőtt. Kárpátalja megyében jelenleg 508 fertőzöttet tartanak számon.

Spanyolországban egyre kevesebben halnak meg a koronavírus miatt Forrás: NurPhoto via AFP/A. Ware/NurPhoto/A. Ware

Nyitnak a mecsetek

Az orosz kormány feloldotta a maszkok és a védőruházat exportjára vonatkozó tilalmat. Oroszországban az elmúlt nap folyamán 10 633-mal (8,6 százalékkal) 134 687-re emelkedett az igazolt fertőzések száma. Ezzel - Franciaországot megelőzve - ebben a vonatkozásban a hatodik helyre került a világon a vasárnapi hivatalos adatok szerint. A halálesetek száma 58-cal 1280-ra nőtt, a gyógyultaké 1626-tal 16 639-re. A vírussal megfertőződött és orvosi megfigyelés alatt tartott Mihail Misusztyin miniszterelnök közérzete jó.

Fehéroroszországban a koronavírus-fertőzés terjedése ellenére is meg fogják tartani a május 9-i katonai díszszemlét a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából - közölte vasárnap Minszkben Aljakszandr Lukasenka elnök, aki szerint egészében véve sikeresen halad a koronavírus-járvány feltartóztatása. A vasárnapi hivatalos adatok szerint Fehéroroszországban 99-en haltak meg a Covid-19 miatt. A fertőzöttek száma egy nap alatt 877-tel 16 705-re emelkedett.

Iránban hétfőtől megnyitják a járvány feltartóztatása jegyében bezárt mecsetek egy részét a megyék 30 százalékában. Vasárnap délig 47 koronavírus okozta újabb halálesetet jelentettek, 55 nap óta ez volt a legalacsonyabb növekedés a napi halálesetek számában. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 967 embernél diagnosztizálták az új típusú koronavírust az elmúlt napban, így a megerősített fertőzöttek száma 97 424-re nőtt.

Az afgán fővárosban, Kabulban a véletlenszerűen elvégezett koronavírus-tesztekből egyharmad bizonyult pozitívnak - közölték egészségügyi illetékesek, akik attól tartanak, hogy magas a fel nem tárt fertőzöttek száma a világ egyik leginstabilabb országában. Afganisztánban eddig alig 12 ezer tesztet végeztek, több mint 2700 esetben diagnosztizálták a SARS-CoV-2 nevű vírust.

Nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Indonéziában és Szingapúrban vasárnap, Thaiföldön azonban megkezdték a korlátozások enyhítését. A Fülöp-szigetek ideiglenesen leállította az országba tartó repülőjáratokat.