Törökországban meghaladta a gyógyultak száma az aktív esetekét

Covid-19 In Istanbul Covid-19 Istanbul TURKEY NurPhoto Covid Covid19 MEDICINE AND HEALTH Social Issue Emergency Coronavirus Epidemy 2020 Covid DISEASE Infection Covid2020 Covid-19, koronavírus, Törökország
People put masks on their faces and shop their needs from the popular market on April 8, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Amer AlMohipany/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Törökországban vasárnap először haladta meg az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített eseteinek a száma azokét, akiket továbbra is fertőzöttként tartanak nyilván - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető által megosztott táblázatból kiderült, hogy

a török hatóságok eddig 126 045 embernél diagnosztizálták a kórokozót, és miközben az aktív esetek száma még mindig 62 894, a gyógyultnak minősítetteké már 63 151.

Vasárnap újabb 1670 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ami további csökkenést jelent az előző napi 1983-hoz képest. A kis-ázsiai országban a járványgörbe április 11. óta mérsékelten emelkedik.

A kórokozóhoz köthető halálesetek napi száma vasárnap szintén csökkent, a szombati 78-ról 61-re.

Március 31. óta most regisztrálták a legkevesebb elhalálozást. Vasárnapig 3397-en vesztették életüket az új koronavírus szövődményeiben.

Maszkos vásárlók Isztambulban. Forrás: NurPhoto via AFP/Amer AlMohipany/NurPhoto/Amer Almohipany

Fahrettin Koca közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy az elmúlt 24 órában ugyancsak csökkent az intenzív osztályokon fekvő és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma. Előbbi 1445-ről 1424-re, utóbbi 778-ról 766-ra.

A 83 milliós országban az új koronavírus március 11-i megjelenése óta több mint 1,135 millió tesztet végeztek a hatóságok.

Törökország 31 városában - köztük Isztambulban és Ankarában - három hete hétvégente kijárási tilalom van érvényben, amelyet legalább május végéig fenntartanak.

Törökországban állandó jellegű kijárási tilalom kizárólag a 65 évnél idősebbekre, a krónikus betegekre, illetve a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra vonatkozik.

Fertőtlenítenek egy helyiséget Isztambulban. Forrás: AFP/Ozan Kose

Az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, eközben a hatóságok a közösségi életet és a távolsági közlekedést már szinte teljesen felfüggesztették.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hét elején jelezte, hogy egy olyan átfogó programon dolgoznak, amely a "normális élet visszaállítását" célozza a muszlim böjti hónap, a ramadán után, tehát május végétől. A részleteket a közeljövőben ismertetik - fűzte hozzá.