Tisztázatlan a nemzeti kisebbségek helyzete az Európai Unióban

demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS magyar zászló résztvevő Székelyek nagy menete SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS magyar zászló résztvevő Székelyek nagy menete SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló Kézdivásárhely, 2013. október 27.
A Széke
Kézdivásárhely, 2013. október 27. A Székelyek menete Kézdivásárhelyen 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Haáz Sándor
Vágólapra másolva!
Spanyolországban évtizedek óta komoly belpolitikai feszültségeket okoznak a baszk, illetve a katalán függetlenségi törekvések. Hasonló a helyzet Franciaországban is, ahol Macron liberális kormányzata a nemzeti egység felbomlásától tartva megtagadja Korzikától az évtizedek óta követelt autonóm státuszt. Macron még azt sem engedi, hogy a korzikai nyelv hivatalos legyen a szigeten. Ezek megváltoztatására európai polgári kezdeményezés keretében aláírásgyűjtés indult, amelynek célja, hogy az Európai Parlament napirendre tűzze a nemzeti régiók kérdését – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az észak-spanyolországi Baszkföld elszakadását célzó Baszk Haza és Szabadság (ETA) több mint 50 évig harcolt a független, szocialista baszk állam megteremtésért.

Robbantásos merényleteik során mintegy 860-an haltak meg.

Egy rendőr kíséri az ETA 2008 óta szökésben lévő vezetőjét, Mikel Irastorzát a franciaországi Ascain településen 2016. november 5-én. Az akció a francia belföldi hírszerzés és a spanyol rendőrség együttműködésével zajlott Forrás: MTI/EPA/EFE/Juan Herrero

Spanyolországban évtizedek óta belpolitikai feszültségeket okoznak a baszk, illetve a katalán autonómia-törekvések.

Az ETA támadásainak utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben. Ezután a terrorcsoport

a spanyol kormánytól kapott több autonómia ígérete fejében felhagyott a fegyveres harccal, és fegyvereiket 2018 áprilisában átadták a spanyol hatóságoknak.

Súlyos ítéletek függetlenségi vezetők ellen

Az elmúlt években Katalóniára irányult Európa figyelme, miután a 2017 októberében megtartott

függetlenségi népszavazás heves utcai összecsapásokba torkollott.

A népszavazást később a spanyol legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette. Carles Puigdemont katalán kormányfő és négy minisztere Brüsszelbe, illetve Berlinbe menekült, ezért a spanyol kormány nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük.

A spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetést szabott ki zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőre,

a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit az alkotmányos rend megzavarása mellett közpénz hűtlen kezelésében is bűnösnek találtak.

Puigdemont és miniszterei 9 és 11 év közötti büntetést kaptak,

továbbá eltiltották őket a közügyek gyakorlásától.

Junqueras, Puigdemont és Toni Comín, volt katalán egészségügyi miniszter közben európai parlamenti mandátumot nyert a 2019 májusi választáson,

utóbbiak ezért mentelmi jogukra hivatkozva nem tértek haza Brüsszelből.

Belgium és Németország elutasította Madrid kiadatási kérelmét, így az egykori katalán vezetők jelenleg csak Spanyolország határain kívülről küzdhetnek a katalán függetlenségért.

Macron az alkotmányra hivatkozva korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait

A Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front 1976-tól négy évtizeden át harcolt a Franciaországtól való függetlenedésért, a szervezet tagjai mintegy

4500 robbantásos merényletet hajtottak végre a szigeten.

A félkatonai szervezet végül 2014-ben letette a fegyvert, de az autonómia politikai szintű megvalósításáról nem mondott le. A 2017 decemberében megtartott korzikai regionális parlamenti választásokon a szavazatok 45,4 százalékát a nacionalista Pé a Corsica pártszövetség szerezte meg.

Gilles Simeoni, a szövetség vezetője tárgyalásokat kezdett a francia kormánnyal a sziget nagyobb autonómiájáról és a korzikai nyelv hivatalossá tételéről,

Emmanuel Macron államfő azonban 2018 februárjában tett korzikai látgatásakor mindkét kérést határozottan elutasította.

Macron arra hivatkozott, hogy a francia alkotmány kimondja az egységes francia nemzet és nyelv létezését, vagyis az autonómiához alkotmánymódosításra lenne szükség.

Megfigyelők szerint a liberális államfő azért aggódik, mert ha engedne a korzikaiaknak, akkor a többi regionális kisebbség, a bretonok, az elzásziak (németek), vagy a provansziak is bejelenthetnék autonómia-igényüket, ami

a mindenkori párizsi kormányzatok szerint veszélyeztetné Franciaország egységét.

Dél-Tirol, az autonómia jó példája

Európa kevés jól működő nemzeti autonómiáinak egyike Olaszország északi részén, a Dél-Tirol (Südtirol) régióban található.

Az 1946-ban megkötött osztrák-olasz külügyminiszteri egyezmény szavatolta a nyelvi, törvényhozói és végrehajtói autonómiát Bolzano (Bozen) tartományban az ott élő osztrák-német kisebbség számára.

Az olasz parlament 1971-ben elfogadta a kisebbségi területi autonómiát megteremtő Autonómia Statútumot, miután Ausztria az ENSZ közgyűlésén keresztül folyamatos nyomást gyakorolt szomszédjára.

Dél-Tirol ma Olaszország egyik leggazdagabb tartománya,

az ott élő osztrák-német kisebbség 1992 óta teljes körű politikai, gazdasági, oktatási és kulturális önrendelkezési jogokat élvez.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezésében európai polgári kezdeményezés keretében aláírásgyűjtés indult a nemzeti régiók - köztük Székelyföld - támogatásáról.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Parlament napirendre tűzze a nemzeti régiók jogairól és uniós támogatásáról szóló vitát.

A kezdeményezést itt lehet aláírni.