Horvátországban új gócpont alakult ki Brac-szigeten

Horvátország, koronavírus
Zágráb, 2020. április 30. Járókelők Zágrábban 2020. április 30-án. A horvát kormány három lépésben enyhít a koronavírus-járvány megfékezésének céljával bevezetett korlátozásokon, az első könnyítés pár nappal korábban lépett életbe. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
Szlovéniában az elmúlt 24 órában jelentett újabb halálesettel elérte a százat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt eggyel nőtt - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, és 1450-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 61 027 tesztet végeztek el. A diagnosztizált betegek közül 47-en vannak kórházban, közülük 12-t ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten.

Egy férfi kórházban volt, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták.

A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg a koronavírussal.

Horvátországban így egy nap alatt harminchattal - harminccal többel, mint egy nappal korábban -, 2161-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön senki nem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 86 maradt.

Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1689 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 184 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 43 378 koronavírustesztet végeztek el.

Járókelők Zágrábban 2020. április 30-án. Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta:

a fertőzöttek számának jelentős növekedése nem a korlátozások enyhítésének következménye,

de arra figyelmeztet, hogy nem lehet lazítani. Be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, akkor nem tud terjedni a vírus - hangsúlyozta, majd még hozzáfűzte:

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is - egyszámjegyű volt az új esetek száma -, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.