Putyin és Merkel a fasizmus alóli felszabadulás évfordulóját ünneplik

Normandy Four leaders discuss crises in Ukraine and Syria Germany Berlin Francois Hollande 2016 Angela Merkel October Chancellery Vladimir Putin German Chancellor President of Russia Ukraine Summit Normandy Four Leaders meeting
BERLIN, GERMANY - OCTOBER 19: German Chancellor Angela Merkel (2nd L) meets with President of Russia Vladimir Putin (R) for the summit on Ukrainian and Syrian issues where Normandy Four Leaders participate at Chancellery in Berlin, Germany on October 19, 2016. Maurizio Gambarini / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Üdvözölte egymást Európa és a világ fasizmus alól történt felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata. Oroszország és Németország számára ez a dátum szimbolikus jelentőségű - hangsúlyozta a közlemény a két vezető telefonbeszélgetése kapcsán, melyben szó esett az egykori tragikus események történelmi emlékezete megőrzésének fontosságáról.
Vágólapra másolva!

A felek kifejezték meggyőződésüket, hogy egyik országban sem merülnek feledésbe azok a német hazafiak, akik önfeláldozó harcot folytattak a náci rezsim ellen.

Putyin és Merkel megvitatta a két ország együttműködésének folytatását a koronavírus elleni küzdelemben, és kifejezte készségét a kölcsönös segítségnyújtásra.

A felek késznek mondták magukat a kétoldalú viszony konstruktív továbbfejlesztésére.

Az orosz elnök csütörtökön amerikai és francia hivatali partnerével, Donald Trumppal és Emmanuel Macronnal folytatott hasonló szellemű telefonbeszélgetést.

Putyin a győzelem 75. évfordulója alkalmából pénteken táviratban üdvözölte Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország vezetését és népét. Ugyanígy köszöntötte fel - a balti államok kivételével - a Szovjetunió legtöbb utódállamát, valamint Abháziát és Dél-Oszétiát (utóbbi két terület korábban kinyilvánította a Georgiától való elszakadását). Georgia és Ukrajna esetében az orosz elnök üdvözlete ezen országok népére vonatkozott.

Putyin az évforduló alkalmából az orosz Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy nem lehet mentség azok számára, akik át akarják írni a történelmet, és a Szovjetunióra akarják hárítani a felelősséget a második világháború kirobbantásáért, amelyben az ország 27 millió állampolgárát veszítette el.

- hangsúlyozta.

Az orosz vezető az ORF állami televízión az osztrák néphez intézett üzenetében hősiesnek és áldozatosnak nevezte azt az utat, amely a diadalhoz és Berlinnek a szovjet hadsereg általi bevételéhez vezetett. Putyin köszönetet mondott Sebastian Kurz kancellárnak azért, hogy a nácizmus feletti győzelem 75. évfordulóján Ausztriához szólhatott.

Angela Merkel és Vladimir Putyin egy korábbi találkozójuk alkalmával Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Maurizio Gambarini

Mint mondta, Oroszország emlékezni fog a Hitler elleni koalíció tagjainak és az antifasiszta földalatti mozgalomnak a győzelemhez való hozzájárulására, a nácik által megsemmisített milliókra, a holokausztra.

A jubileum alkalmából Putyin Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is beszélt, egyebek között a történelmi igazság megőrzésének és a revízióval szembeni fellépésnek a fontosságáról a második világháborúval kapcsolatban.

A Kreml szerint Netanjahu méltatta a Vörös Hadseregnek az Európa felszabadításához és a nácizmus szétzúzásához való döntő hozzájárulását. Putyin üdvözölte az Izraelben élő szovjet veteránokat.

Az orosz és az izraeli vezető egyebek mellett megvitatta a szíriai helyzetet, és megállapodott a SARS-CoV-2 elleni vakcina kifejlesztésében való rendszeres együttműködésről.

Oroszország a járványhelyzet miatt elhalasztotta a szombatra tervezett katonai díszszemléket. A győzelem 75. évfordulója alkalmából Putyin várhatóan egyedül fogja megkoszorúzni a Kreml melletti Sándor-kertben az ismeretlen katona emlékművét. A nagyobb városokban légi bemutató és tűzijáték lesz, amelyeket a hatóságok reményei szerint a lakosok otthonukból fognak megtekinteni.

Számos megemlékezést ezúttal az interneten tartanak meg.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök viszont nem mondott le arról, hogy Minszkben május 9-én katonai parádé legyen, amelyre meghívta a Szovjetunió utódállamainak vezetőit.