Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elfogták a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját

Ruanda népírtás
A worker stands near victims' bones recovered from pits which were used as mass grave during 1994 Rwandan genocide and hidden under houses in Kabuga, in the outskirts of Kigali, Rwanda on April 9, 2019. - Rwanda on April 7, 2019 began 100 days of mourning for more than 800,000 people slaughtered in a genocide that shocked the world, a quarter of a century on from the day it began. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Párizs közelében szombaton elfogták a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját, Felicien Kabugát, akit azzal vádolnak, hogy pénzügyi támogatást nyújtott a mintegy 800 ezer ember életét kioltó hutu milíciáknak - közölte a francia igazságügyi minisztérium. A most 84 éves Kabuga 26 évig volt szökésben.
Vágólapra másolva!

A férfi első helyen szerepel a ruandai körözési listákon, és ötmillió dolláros (1,6 milliárd forintos) vérdíj van kitűzve fejére.

Az igazságügyi tárca szerint Kabuga

hamis személyazonossággal élt egy lakában Asnieres-Sur-Seine-ben.

A csendőrség a kora reggeli órákban fogta el.

800 ezer embert öltek meg 100 nap alatt

A hutu üzletember olyan ruandai milíciáknak nyújtott pénzügyi támogatást, amelyek 800 ezer tuszival és mérsékelt hutuval végeztek mindössze száz nap leforgása alatt 1994-ben. Kabuga

hatalmas mennyiségű macsétát és kapát vásárolt fel annak tudatában, hogy azokat gyilkosságra fogják felhasználni

- írta egyik híroldalán az ENSZ.

A ruandai milíciák 800 ezer embert öltek meg Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A világszervezet szerint emellett ő volt a hírhedt Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) rádióadó egyik társtulajdonosa. Ez a széles körben hallgatott hírforrás szólította fel a hutukat a tuszik kivégzésére, és gyűlöletkeltő adásaival jelentős szerepe volt a népirtás kirobbantásában.

Két másik gyanúsítottat továbbra is köröznek

Kabuga azóta Németországban, Belgiumban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában és Svájcban is élt - állt a francia igazságügyi minisztérium közleményében.

A szökevény először a párizsi fellebbviteli bíróság, majd a hágai székhelyű nemzetközi bíróság elé kerül.

Kabugát 1997-ben népirtással kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolták meg a ruandai nemzetközi törvényszék előtt. A ruandai genocídiummal kapcsolatban két másik gyanúsítottat - Augustin Bizimanát és Protais Mpiranyát - továbbra is köröznek.

– Felicien Kabuga mai letartóztatása emlékeztetőül szolgál, hogy

– írta közleményében a ruandai nemzetközi törvényszék főügyésze, Serge Brammertz.

Brammertz aláhúzta, hogy az elfogás a francia, amerikai, ruandai, belga, brit, német és holland bűnüldözési szervek együttműködésének köszönhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről