Megkezdik a korlátozások enyhítését az olaszországi Dél-Tirol tartományban

Róma, 2020. május 6. Néhány ember sétál a római Popolo téren 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején. Olaszországban május 4-én kezdték meg a korlátozások fokozatos enyhítését. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
Vágólapra másolva!
Megkezdik a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából bevezetett korlátozások enyhítését az olaszországi Dél-Tirol autonóm tartományban, korábban a római központi kormány által tervezettnél.
Vágólapra másolva!

A tartományi vezetés előző napi határozata értelmében a kiskereskedelmi boltok már az új szabályok várhatóan péntek délutáni hatályba lépésekor újranyithatnak.

Hétfőtől pedig kinyithatnak egyebek mellett az éttermek, a bárok, a fodrászatok és a múzeumok.

Emellett újraindulhat például a termelés az ipari szektorban is. A szállodák ugyanakkor csak május 25-től nyithatják meg a kapuikat a turisták körében népszerű Dél-Tirolban.

Néhány ember sétál a római Popolo téren 2020. május 6-án, a koronavírus-járvány idején Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Miután Róma az elmúlt hetekben nem hallgatta meg a régiók mozgásterének növelését célzó kéréseket, úgy döntöttünk, hogy saját törvényhozási megoldást találunk arra, hogy kijussunk a koronavírus-válságból - közölte Arno Kompatscher kormányzó.

Kiemelte azonban, hogy bár a helyiek szabadon mozoghatnak majd a tartományban, valamint a szomszédos Trentinóban,

továbbra is be kell tartaniuk a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

Olaszországban már nagyjából két hónapja szigorú korlátozások vannak hatályban, és már több tartomány vezetése is intézkedéseket követel a lazítás érdekében.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök április végén jelentette be kormánya terveit, amelyek szerint az éttermek például csak június 1-én nyithatnak újra.