Folyamatosan, de nagyon óvatosan indul újra Európa - mondjuk a részleteket

koronavírus, Párizs, metróállomás, metró, bezárva, lezárt
Massive transport strike (SNCF and RATP) on the 25th day of mobilisation against pension reform. Most of the metro lines have been closaed (except the 1 and 14 automatic lines). A few days after Christmas no metro line serves Jaures station. The station is completely closed. Paris, December 29, 2019. Greve massive des transports (SNCF et RATP) au 25e jour de mobilisation contre la reforme des retraites. La majeure partie des lignes de metro sont arretees (sauf les 1 et 14 automatiques). Quelques jours apres Noel aucune ligne de metro ne dessert la station Jaures (lignes 2, 5 et 7 bis). La station est entierement fermee. Paris, le 29 decembre 2019.
Vágólapra másolva!
Európa számos országában fokozatosan újraindítják az életet, de mindenhol nagyon óvatosan cselekszenek. Igaz, van, ahol furcsának tűnő döntésekkel. Az újraindítással ugyanakkor együtt jár, hogy mindenhol továbbra is kötelező az egészségügyi védőfelszerelések használata, az előírások betartása továbbra is nagyon fontos. Mondjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön kijelentette, hogy Ausztriának érdeke, hogy megnyissák a határokat a járvány szempontjából "biztonságos" országok irányába, illetve hogy nincs értelme fenntartani a határellenőrzést azokon a pontokon, ahol az sokkal inkább akadályozza az embereket, mint amekkora védelmet jelent. Mindemellett felhívta a figyelmet arra is, hogy

senkit sem engednek be Ausztriába azokból az országokból, ahol "nem biztonságos" a helyzet,

vagyis ahol nem tudják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt.

A legtöbb országhoz hasonlóan Ausztria turizmusát is nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, ami a GDP több mint 15 százalékát adja. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására; az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egyméteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése, a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az április végi újraindítási menetrend bejelentésekor arról beszélt, hogy csak a zárt terekben lesz kötelező a szájmaszk használata, illetve továbbra is kötelező a távolságtartás. Maximum 10 fős csoportosulásukat engedélyeznek, de temetéseken 30-an is részt vehetnek. Elizabeth Kostinger turisztikai miniszter arról beszélt, hogy az állatkertek, uszodák, turisztikai látványosságok és hotelek május 29-től nyithatnak meg.

Ausztriában eddig 15 833-an fertőződtek meg és 615-en haltak meg.

Védőruhába öltözött orvos koronavírusteszthez szükséges mintát vesz egy tartalékos katonától egy bécsi laktanyában. Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Szlovákiában csütörtökön újabb három héttel meghosszabbította a szlovák kormány az ország schengeni határain április elején bevezetett ideiglenes határellenőrzések időtartamát. Az időtartamot május 27-ig terjesztették ki, a meghosszabbítás a közúti forgalomra és a repülőterekre egyaránt érvényes. Az ország nemzetközi repülőterein egyébként március 13-tól leszállási tilalom van érvényben a külföldről érkező polgári személyszállító repülőgépekre.

Szlovákiában az elmúlt hetekben csökkenő tendenciát mutatott a kórral újonnan diagnosztizáltak száma. Ezzel összefüggésben a kormány

szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett újraindítás második és harmadik fázisát.

Míg két héttel ezelőtt - az első szakaszban - a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, szerdától a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve a kültéri turistalátványosságok indíthatták újra működésüket, engedélyezték az istentiszteleteket, és kinyithattak a múzeumok és galériák, illetve az éttermek és bárok teraszai is.

Természetesen továbbra is érvényben maradnak az egészségbiztonsági előírások,

például az, hogy az üzletekbe belépők számát az alapterület alapján korlátozzák, a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a legalább 2 méteres távolságtartás.

Az újraindítás negyedik fázisa elvben két hét múlva esedékes, akkor már a mozik, az uszodák, a nagyobb bevásárlóközpontok, az iskolák és az óvodák is megnyílhatnának. Ennek feltétele, hogy a kór terjedése nem gyorsul fel jelentősen.

Járványügyi szakember kérdez ki egy pácienst, még mielőtt az bemenne a pozsonyi Kramáre Egyetemi Kórházba. Forrás: AFP/Jozef Klamar

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első fertőzést. A hatóságok szerint a járvány az utóbbi időben egyre gyengül, és terjedését sikerül ellenőrzés alatt tartani. A március közepétől érvényes, a közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedéseket fokozatosan feloldják. Robert Plaga oktatásügyi miniszter bejelentette: június elején megtartják az érettségiket, majd egy hétre rá a középiskolai felvételiket is. Ezt követően kerülnek sorra a felsőoktatási felvételik. A konkrét dátumot azonban minden egyetem vagy főiskola a saját hatáskörében határozza meg.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke megerősítette, hogy az arcmaszkok viselése a köztereken a korlátozások lebontása ellenére továbbra is érvényben marad. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a csehek legalább június végéig biztosan kötelezően viselni fogják az arcmaszkokat. Vojtech csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy

május 25-től újra engedélyezik a kórházak és idősotthonok látogatását, amely a járványra való tekintettel március közepétől tiltva volt.

Lengyelországban a vasárnapi elnökválasztás elhalasztásáról adott ki szerda éjjel közös nyilatkozatot a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski, valamint a májusi szavazást a koronavírus-járvány miatt ellenző kisebb kormánykoalíciós párt, az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin. A szavazás új időpontját az ebben illetékes alsóházi elnök "az első lehetséges időpontra" írja majd ki. A lengyel alkotmány értelmében az elnökválasztást legalább 60 nappal a megtartása előtt kell meghirdetni, így az új időpont leghamarabb július közepén esedékes. Az országban a szombat esti adatok szerint 15 600-an betegedtek meg és 785-en haltak meg.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök áprilisban jelentette be az újraindítás négylépcsős folyamatát. Az elsőben, április 20-tól megnyitották a parkokat és erdőket, az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen tartózkodhatnak majd a boltokban és templomokban is. A következő szakaszokban a kereskedelem, a szolgáltatások beindítása következik. Lehetővé akarják tenni a gazdasági tevékenység és a társadalmi élet feléledését, mindezt azonban továbbra is az egészségügyi elővigyázatossági szabályok betartása mellett.

Olaszországban 200 alá csökkent az egy nap alatt meghalt betegek száma a polgári védelem szombat esti adatai szerint, ezzel egy időben megteltek az utcák sétáló emberekkel, és több tartományban előbbre hozták az üzletek megnyitását is. Az országban eddig 30 395-en haltak meg a járvány következtében, az elmúlt 24 órában 194-en. Március közepe óta nem volt ilyen alacsony ez a szám. Hét olasz tartományban - a tegnapi öt tartományhoz képest - egyetlen beteg sem halt meg az elmúlt 24 óra alatt.

Az aktív fertőzöttek száma több mint háromezerrel csökkent az egy napja regisztrált 1663 után. Az aktív betegek száma jelenleg 84 842. Nyolcvankét százalékuk otthoni karanténban tartózkodik.
Most lépte túl a százezret a gyógyultak száma. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 218 268-öt. A gócpontnak számító Lombardiában 85-re csökkent a halottak egy nap alatti száma a korábbi 94 után. Az aktív fertőzöttek száma 502-vel emelkedett a korábbi 609-hez képest.

Járókelők Milánó Navigli nevű negyedében 2020. május 8-án, a koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában. Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A járványgörbe erőteljes lefelé ívelésének hatására megteltek sétálókkal az olasz városok utcái.

Május 4-től a szigorú ellenőrzés ellenére megteltek Nápoly tengerparti sétányai, és a nyári időben hasonlóképpen tele voltak emberekkel az Adria-parti Rimini utcái is, miközben a strandokat továbbra is zárva tartották. A sétálóknak csak egy része viselt szájmaszkot.

Az északi Trentino-Alto Adige és Friuli Venezia Giulia, valamint a déli Calabria tartomány nem várta meg a kereskedelem május 18-től tervezett újraindítását, hanem korábban megnyitotta az üzleteket.
Az egészségügyi hatóságok szerint az újraindulást követő járványhelyzet felméréséhez meg kell várni május második felének adatait.

Az országban hétfőn 4,4 millióan térhettek vissza a munkába a kéthónapos szigorú korlátozásokat követően.

Továbbra is kötelező a szájmaszkok viselete a tömegközlekedésben és közösségi tereken, az emberek viszont már elhagyhatják tágabb lakóhelyüket egészségügyi vagy munkaügyben.

Az eddigi házhozszállítás mellett az éttermek személyes elvitelre is készíthetnek élelmet, temetésre 15-en mehetnek kötelező maszkviseléssel. Azoknak, akiknek nagyobb a láza 37,5 foknál és mutatkoznak a fertőzés tünetei, továbbra is kötelesek otthon maradni a hatósági vizsgálatok és kontaktkutatások miatt.

Németországban is egyre több jele van az élet újraindulásának, hétvégén már a Bundesligát (a német focibajnokságot) is folytatják, de zárt kapus meccsekkel.

Május 15. előtt a határellenőrzéseket sem állítják le Horst Seehofer belügyminiszter szerint, mondta mindezt annak kapcsán, hogy német és francia parlamenti képviselők szombaton közös nyilatkozatban sürgették a közös határ korlátozások nélküli azonnali megnyitását. A nyilatkozatot - amelyet a baloldali pártok kezdeményeztek - Andreas Jung, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese is támogatja, Nils Schmid, az SDP külügyi szóvivője és Franziska Brantner, a Zöldek parlamenti képviselője mellett Németországban eddig 171 ezer beteget azonosítottak és 7525-en haltak meg.

Angela Merkel kancellár szerdán arról beszélt, hogy az ország túljutott a járvány első szakaszán, a labdarúgó Bundesliga pedig újraindul május 15-én. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok új megállapodása szerint egyelőre június 5-ig maradnak érvényben változatlanul a fertőzéshigiéniai alapszabályok, és legfeljebb két különböző háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt. A tartományi kormányok a legtöbb ügyben önállóan dönthetnek, a helyi járványhelyzetnek megfelelő szabályokat vezethetnek be például az amatőr sportegyesületek működésének újraindításáról és a szórakozóhelyek újranyitásáról. A korábbi megállapodásokban rögzített szabályok nem változnak, így a többi között változatlanul érvényes, hogy

legalább augusztus 31-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani.

Ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek, és megnyithat valamennyi üzlet. A tartományi kormányok a helyi adottságoknak megfelelő ütemben újraindíthatják a vendéglátást és az idegenforgalmat. Azonban ha egy járásban vagy városban százezer lakosonként 50 fölé emelkedik az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek száma, ismét korlátozásokat kell bevezetni az adott területen, és csak akkor lehet folytatni az újraindítást, ha hét napon keresztül a határérték alatt marad az új fertőzöttek száma.

Franciaországban eddig közel 177 ezer megbetegedést regisztráltak, közülük 26 300-an haltak meg a Johns Hopkins Egyetem szombat esti adatai szerint. A franciák viszont már az általános karantén hétfőn kezdődő fokozatos feloldása előtt

az utolsó olyan hétvégére készülnek, amikor csak előre kitöltött igazolással léphetnek ki az otthonukból, és csak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében mozoghatnak,

a nemzetgyűlés az egészségügyi vészhelyzetet meghosszabbította július 30-ig. A lakóhelyét korlátlanul ezentúl sem hagyhatja el senki, a hivatalos lakhelynél 100 kilométernél nem lehet messzebbre menni.

A hétfői újraindítás egyébként elég sajátosnak tűnik. A járványhelyzetet rosszul és késve kezelte Franciaország, most az élet újraindításával kapcsolatban abban bíznak, hogy a meglepő ötletek ellenére eredményesebb lesz. Anne Hidalgo baloldali főpolgármester úgy döntött a párizsi közlekedési vállalat vezetőivel, hogy 60 metróállomást lezárnak, mert szerintük kisebb lesz a tömeg, ha tudják az emberek, bizonyos helyekre nem mehetnek metróval. Hátha akkor - a hatalmas dugók ellenére - busszal is közlekednek majd. (Párizsban messze a legfontosabb tömegközlekedés a metró, összesen 302 állomás van.) Csúcsidőben hétfőtől munkahelyi igazolással lehet csak utazni, tehát reggel és délután 3-3 órán át. Az ellenőrzés megoldatlannak tűnik, miként az is, hogy fogják tudni a másfél méteres távolságot betartani az emberek, amikor a 14 metróvonalból összesen csak kettő fog teljes erővel üzemelni. A Le Figaro diszkréten egy névtelen szakértőt idéz, aki szerint a párizsi közlekedési vállalat az emberek állampolgári érzületére, belátására hagyatkozik. Vagyis, hogy minden szabályt maguktól betartanak.

Edouard Philippe miniszterelnök arról beszélt csütörtökön, hogy az országot két részre osztották az újraindítást illetően, a fertőzéstől függően. A legtöbb üzlet és általános iskola mindkét zónában kinyithat, a kávézók, középiskolák és éttermek a zöld területeken nyithatnak júniustól. A piros területeken akkor sem.

A piros zónában továbbra is szigorúbb szabályok érvényesek. Forrás: Franciaország Egészségügyi Minisztériuma

Nagy-Britanniában egyelőre nem ölt drámai mértékeket az újraindítás George Eustice környezetvédelmi miniszter szerint. Mondta mindezt azután, hogy a brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepelt az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az ország újraindításának menetrendjét.

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben - alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából - lehet kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó. Nagy-Britanniában eddig 216 ezren kapták el a vírust bizonyítottan, közülük 31 600-an haltak meg.

A koronavírus-betegségből felgyógyult Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt. Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Pedro Sánchez spanyol kormányfő arról beszélt szombaton, hogy a tartományok óriási erőfeszítést tettek a járvány visszaszorítása érdekében, és ennek köszönhetően jövő hétfőtől az ország lakosságának 51 százaléka "visszaszerezhet egy újabb részt életteréből". Az egészségügyi minisztérium engedélyezte, hogy az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé a védekezés következő szintjére léphessen, és folytathassa az újraindítást.

Azokon a területeken, ahol május 11-én a jelenleg érvényes nulladik fázisból átlépnek az egyes fázisba, például részlegesen megnyithatják az éttermek teraszait a vendégek előtt és kinyithatnak a szállodák a közös helyiségek használata nélkül.

A vallási helyszínek, kulturális intézmények ismét látogathatóak lesznek, de korlátozott létszám mellett.

Tovább kell várnia az újraindításra a járvány által leginkább sújtott madridi régiónak, ahol több mint 69 ezren fertőződtek meg koronavírussal, közülük több mint 39 ezren gyógyultak meg. A halottak száma meghaladja a 8500-at.

Öt tartományban részlegesen, csak bizonyos területeken vezethetik be az egyes fázist, ezek Katalónia, Kasztília és León, Kasztília La Mancha, Valencia és Andalúzia. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan. A baloldali spanyol kormány heteket késett az első beteg megjelenése után a korlátozó intézkedésekkel, ezért is szabadult el Spanyolországban a járvány. Végül bevezették a szükségállapotot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.

Spanyolország egészében 222 ezer fertőzöttet regisztráltak a hatóságok szombat estig, eddig 26 300-an haltak meg.

Szerbiába negatív koronavírusteszttel karanténkötelezettség nélkül is be lehet lépni. Az ország március közepén lezárta határait, a hazatérő szerb állampolgárokat pedig 14, illetve 28 napos karantén alá helyezték. Azóta módosítottak a rendeleten, lehetővé vált a határ mentén élők és dolgozók ingázása, pénteken pedig a kormány válságstábja úgy döntött, a karanténkötelezettség alól mentesülnek mindazok az országba lépők, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel. A jövő héttől újra lehet misézni a templomokban, és legfeljebb 50 ember részvételével szertartások is megtarthatók.