Több dzsihadistát ölt meg az egyiptomi hadsereg a Sínai-félszigeten

Kairó, Egyiptom, robbanás
Kairó, 2018. augusztus 6. Sűrű fekete füst tör fel egy lángoló autóból Kairó belvárosában 2018. augusztus 6-án, miután a jármű kisbusszal ütközött és felrobbant. A balesetben az egészségügyi minisztérium adatai szerint tizenhárman sérültek meg. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi biztonsági erők megöltek 18 dzsihadistát a Sínai-félszigeten - mondta vasárnap az egyiptomi belügyminisztérium, két nappal a térségben elkövetett terrortámadás után.
Vágólapra másolva!

Az iszlamistákkal Észak-Sínai tartomány Bír-el-Abd nevű településén tűzharcban végeztek.

A rajtaütésben fegyvereket és robbanószerkezeteket is találtak a búvóhelyükön.

Csütörtökön Bír-el-Abd mellett felrobbantották a hadsereg egy páncélozott járművét, a támadásban több katona meghalt. Később az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a támadást.
A félszigeten

azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

A térségben fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Omar Zoheiry

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban indított offenzívát a terroristák kiűzésére a félszigetről. A harcokban katonák és rendőrök százai haltak meg, a hadsereg közlése szerint több mint 800 dzsihadistát öltek meg.