Katonák ellen hajtottak végre támadásokat Pakisztánban, többen meghaltak

Pakisztáni katona egy elkopzott kábítószerek máglya mellett. A pakisztáni védelmi eről az elkobzott heroint, hasist, kokaint és ópiumot semmisítettek meg.
Vágólapra másolva!
Több támadást is végrehajtottak kormánykatonák ellen Pakisztánban, legalább 8 katona meghalt - közölték pakisztáni hivatalos források kedden.
Vágólapra másolva!

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant hétfő este az ország legnagyobb tartományában, Beludzsisztánban, nem messze egy olaj- és gázipari létesítménytől. A merényletben 6 katona meghalt, a sebesülteket a tartományi főváros, Kvetta kórházába szállították.

A szeparatista Egyesült Beludzs Hadsereg jelentkezett a támadás elkövetőjeként,

hozzátéve, hogy célpontjai a létesítményt őrző katonák voltak.

A katonák voltak a támadások célpontjai (illusztráció) Forrás: AFP/Asif Hassan

A tartomány egy másik körzetében ugyanekkor ismeretlen fegyveresek támadtak katonákra, a tűzharcban egy katona meghalt.

A beludzsok szerint nem részesülnek a tartomány nyereségéből

Május elején egy másik szeparatista csoport által út mentén elhelyezett pokolgép robbant fel egy arra haladó katonai gépkocsioszlop mellett, a merényletben többen, köztük egy tábornok meghalt.

Az Irán, Afganisztán és Pakisztán egyes részeit magában foglaló

Beludzsisztán pakisztáni részén több szakadár csoport is működik.

A beludzsok azzal vádolják Iszlámábádot, hogy hátrányosan megkülönbözteti őket az ország más népcsoportjaival szemben, valamint azt vetik a szemére, hogy nem részesíti őket igazságosan a tartomány olaj- és gázjövedelmeiből származó nyereségből.

Kvettában és a környékén iszlamista csoportok is aktívak.

Út menti pokolgép robbant az afgán határnál is

Út mentén elhelyezett pokolgép robbant az Afganisztánnal határos Hiber Pakhtunkva tartomány észak-vazírisztáni körzetében is, helyi rendőrségi források szerint egy katona meghalt. A térségben, ahol a merényletet elkövették,

sok helyi és külföldi milicista bujkál, köztük pakisztáni tálibok is.

A múlt héten a pakisztáni hadsereg részéről azt közölték, hogy Kamar Dzsavid Badzsva vezérkari főnök a határ menti együttműködés szorosabbra vonásáról tárgyalt iráni hivatali partnerével, Mohammed Bakerivel.