Volt amerikai igazságügyi miniszter: A járvány után vége a nyitott határok politikájának

Horizontal US President Donald Trump speaks with Attorney General Jeff Sessions (R) during the 36th Annual National Peace Officers’ Memorial Service at the US Capitol in Washington, DC, May 15, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Donald Trump és Jeff Sessions
Vágólapra másolva!
Donald Trumpot újra fogják választani, és az egész világon megnő a határvédelem fontossága - nyilatkozta Jeff Sessions volt amerikai igazságügyi miniszter a budapesti Danube Institute-nak adott exkluzív interjújában, amit a Híradó.hu ismertetett. A politikus szerint a járvány után képtelenség folytatni a nyitott határok politikáját. 
Vágólapra másolva!

- fogalmazott Sessions, hozzátéve, hogy olcsó, könnyen elbocsátható munkaerőként tekint sok gazdasági szereplő arra a mintegy 11 millió bevándorlóra, akik illegálisan tartózkodnak az USA-ban.

Semmit nem ér a bevándorlási törvény

A politikus hosszú évtizedek óta az amerikai bevándorlásellenesek egyik vezéralakja. Szerinte - Donald Trump amerikai elnökkel egyetértve - a bevándorláspolitikának nem üzleti vagy pénzügyi, hanem az amerikai nemzeti érdekeket kell szolgálnia. Márpedig Sessions szerint azok, akik a világjárvány idején a bevándorlást erőltetik, nem ezeket a célokat segítik.

A koronavírus-járvány több munkahelyet tett tönkre, mint amit az amerikaiak valaha megtapasztalhattak, hatalmas a munkanélküliség. Ebben a katasztrófahelyzetben reálisan kellene hozzáállni a legális bevándorlás kérdéséhez is: jelentősen csökkenteni kellene a külföldi vendégmunkásoknak adott vízumok számát, mert egyszerűen nincs munkahely, amit betölthetnének – rengeteg amerikai sem jut munkához - fogalmazott az előző igazságügyi miniszter.

Donald Trump amerikai elnök és volt igazságügyi minisztere, Jeff Sessions Forrás: AFP/Saul Loeb

Úgy látja, hogy hiába több száz oldalas a bevándorlási és állampolgársági törvény, annyi benne a kiskapu, hogy az egész nem ér semmit. Arra az esetre, ha idén ősszel ismét szenátornak választják az alabamai választók, azt ígéri, bezárja ezeket a kiskapukat. Többek között azért is van szükség erre, mert 1,1 millióan kapnak úgy állandó letelepedési engedélyt, hogy bárki vizsgálná a képzettségüket, vagy hogy mindez előmozdítja-e az Egyesült Államok érdekeit. A mostani járvány talán világossá teszi nemcsak az amerikai emberek, hanem a Kongresszus tagjai számára is, hogy nem lehet folytatni a nyitott határok politikáját - fejezte ki reményét.

Vannak olyan városaink, ahol ha egy illegális bevándorló elkövet egy nagyon súlyos bűncselekményt (szexuális erőszak, fegyveres rablás, drogkereskedelem), a helyi vezetés akkor sem hajlandó részt venni a kitoloncolásában. Sőt, azt is megakadályozzák, hogy a szövetségi rendészet elfogja és kiutasítsa őt – még akkor is, ha elkövet egy újabb bűncselekményt - beszélt a kiábrándító helyzetről.

Donald Trumpban látták a reményt

Szerinte az amerikaiak túlnyomó többsége elutasítja ezt a gondolkodásmódot. Most azonban az egész világon egyre érzékenyebbek lesznek a nemzetek arra, hogy meg tudják védeni a határaikat, éppen ezért újra fogják választani Trumpot - beszélt a politikus a közelgő amerikai elnökválasztásról.

Négy évvel korábban Hillary Clinton sem bírta tartani a tempót Donald Trumppal, úgy Biden sem lesz képes felvenni vele a versenyt. Mire eljön az ősz, amikor mindkét tábor teljes erőbedobással kampányol, akkor egyértelműen Trump fog kiemelkedni győztesen - mondta Sessions, aki szerint

Trump rendkívüli erővel és kommunikációs képességgel rendelkezik.

Korábbi igazságügyi minisztere szerint Donald Trump rendkívüli erővel és kommunikációs képességgel rendelkezik, amiatt pedig meg fogja nyerni a soron következő elnökválasztást Forrás: AFP/Mandel Ngan

Rengeteg olyan embert meg tudott szólítani, akik korábban nem találták meg a helyüket a kétpárti politikai rendszerben, Trumpban viszont meglátták a reményt. Látták, hogy szembeszáll a rendszerrel, a politikai korrektséggel, hogy ő ki meri mondani: „az amerikai érdek legyen az első!" Sokan tartottak tőle, hogy nem fogja betartani az ígéreteit, de azóta kiderült, hogy kevés elnök tudta előtte ilyen magas arányban megvalósítani az ígéreteit. Ez az egyik ok, amiért nagyon népszerű: betartja, amit ígér - emlékezett vissza Sessions, aki szerint szigorúan ki kell vizsgálni az ellene indított politikai hadjárat hátterét.

Jó állapotban érte a járvány az Egyesült Államokat

A szenátor úgy látja, hogy történetének talán legjobb gazdasági állapotában érte a koronavírus az Egyesült Államokat. Az elnökválasztás szempontjából sem mellékes, hogy az amerikaiak nem Trumpot hibáztatják a kialakult helyzetért a volt igazságügyi miniszter szerint. Ő Kína mellett elsősorban a WHO-t kritizálja, amely a járvány korai szakaszában azt állította, hogy nem fertőző a koronavírus, sőt, még támadták is Trumpot, amiért szinte rögtön korlátozta a beutazást Kínából. Az elnök azóta bejelentette, hogy az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val - fogalmazott.

Bár nagyon súlyos károkat okozott a járvány, Sessions optimista a kilábalást illetően, és úgy látja, hogy a pénzpiacok is a vártnál gyorsabb és erőteljesebb visszapattanást várnak az amerikai gazdaságban.