Ismét megugrott a napi halálozások száma Olaszországban

Milánó, 2020. április 29. Néhány ember utazik a villamoson, ahol sárga feliratok jelzik, hova nem szabad ülni a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében Milánóban 2020. április 29-én. Olaszországban lassan és fokozatosan enyhítik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozásokat. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok csökkenő tendenciája ellenére az elmúlt 24 órában ismét jóval több a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, mint az előző nap - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

474 ember halt meg Olaszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus miatt;

április 21. óta nem volt ilyen sok halálos áldozata a betegségnek egy nap alatt.

Pénteken a halálos áldozatok száma 269 volt.

A növekedés főleg Lombardiát érinti, ahol 88 ember halt meg pénteken, szombaton pedig 329.

Pénteken 1965 új fertőzött beteget regisztráltak, szombaton 1900-at.

Néhány ember utazik a villamoson, ahol sárga feliratok jelzik, hova nem szabad ülni a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében Milánóban 2020. április 29-én Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Összesen 28 710 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban, csak az Egyesült Államokban van több. Az azonosított fertőzöttek száma 209 328, a harmadik legnagyobb az Egyesült Államok és Spanyolország után.

Az aktív esetek száma 100 704-ra esett a pénteki 100 943-ről.

Szombaton 1539 embert ápoltak intenzív osztályon; pénteken a számuk 1578 volt. A gyógyultak száma szombatra 79 914-re nőtt, pénteki 78 249 után.

Fokozatosan indul újra az élet

Május 4-től fokozatosan újraindul az élet a március 11. óta országos karanténban lévő Olaszországban. Újraindulnak első lépésben a nem létfontosságú gyárak és építkezések szigorú óvintézkedések közepette. Több mint 4,4 millió olasz áll ismét munkába, többségük ötven évnél idősebb, és nagy részük a gócpontnak számító, iparosodott északolasz tartományokban él.

Kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Enyhítik a kijárási korlátozásokat is: továbbra is csak indokolt esetben lehet az utcán tartózkodni, de engedélyezett lesz a rokonlátogatás, valamint a lakóhelytől távolabbi kocogás is. A városok és tartományok közti mozgás továbbra sem engedélyezett.

Domenico Arcuri járványbiztos kijelentette, hétfőn "a járvánnyal való együttélés" időszaka kezdődik el, amelyben a mozgásszabadságot össze kell hangolni az egészség megőrzésével.

Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto kormányzója felhívást intézett a tartomány lakosságához, hangsúlyozva, hogy most rajtuk a sor, hogy megmutassák, képesek a mindennapi életben is betartani az óvintézkedéseket.