Egy német riporternő azt állítja, a volt francia elnök megfogta két évvel ezelőtt a fenekét, és ezért most jelentette fel a 94 éves Giscard d’Estaing-t

Vágólapra másolva!
Összehangolt cikkekben vádolta meg szexuális zaklatással két baloldali lap, a francia Le Monde és a német Süddeutsche Zeitung a volt francia jobboldali köztársasági elnököt, a ma már 94 éves Valéry Giscard d'Estaing-t, a XX. század egyik legjelentősebb államférfijét. Azt állítják, hogy másfél éve, az akkor 92 éves francia politikus megfogta egy riporternő fenekét.
Vágólapra másolva!

Ann Kathrin Stracke, a Westdeutsche Rundfunk munkatársaként két évvel ezelőtt könyörgött ki egy interjút Giscard d'Estaing-től, arra hivatkozva, hogy az egykori német kancellár, Helmuth Schmidt 100. születésnapjára készít emlékműsort.

Az újságírónő állítása szerint, amikor az interjú után közös képet kért az akkor 92 éves volt elnöktől, kétszer is megmarkolta a fenekét (az első kép ugyanis állítólag nem sikerült). Azt is mondta, hogy Giscard d'Estaing azt suttogta búcsúzóul a fülébe, hogy "a legszebb álmaimat teljesíti".

Bár az eset 2018-ban történt, Stracke csak most tett feljelentést. Ezt a Le Monde szerint azzal magyarázta, hogy eredetileg habozott, de aztán a metoo-mozgalom bátorítására döntött a feljelentés mellett (ugyanakkor a metoo-mozgalom már 2018-ban is létezett, 2017 végén indult, Harvey Weinstein zaklatási ügyeinek kirobbanásakor). A francia bíróság érdemben foglalkozik az üggyel.

Giscard d'Estaing képviselője azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a 94 éves elnök már az interjúra sem emlékszik, nemhogy arra, hogy zaklatott volna (a volt elnök kifejezetten jó szellemi állapotban van, gyakran ad interjút). A vádakat gyengíti az is, hogy a fotózáson ott volt egy operatőr és egy hangmérnök is, ők pedig nem vették észre a zaklatást. Bár egyikük később állítólag a kolléganője mellé állt.

Valéry Giscard d'Estaing a XX. század egyik legjelentősebb politikusa, 1974 és 1981 között volt francia köztársasági elnök. Fontos politikai és gazdasági reformokat hajtott végre: ő vitte le 18 évre a választójog határát, jelentősen könnyítette a válás lehetőségét (az elnökségéig Franciaországban szinte lehetetlen volt elválni, még közös elhatározásból sem), ő vezette be az egységes alapfokú oktatást, nevéhez fűződik a francia gyorsvasút, a TGV elindítása. Külpolitikai tevékenysége is jelentős volt: az ő javaslatára hozták létre a G7-et, és Helmuth Schmidttel közösen kezdeményezték az európai monetáris uniót.