Másfél hónapja nem haltak meg ilyen kevesen egy nap alatt Franciaországban

Franciaország, Párizs, koronavírus, COVID-19
A woman wearing a protective mask is walking her dog and passed pieces of street art such as Mistic, Naoh, Renzc...in Butte aux Cailles area in the 13th district. Paris 2020/04/19.?Une femme portant un masque de protection sort son chien et passe devant des oeuvres de street art de Mistic, Naoh, Renzc.. dans le quartier de la Butte aux Cailles dans le 13eme. Paris 2020/04/19.
Vágólapra másolva!
A francia egészségügyi minisztérium vasárnap esti összesítése szerint már a százhoz közelített a koronavírus-járvány miatti halálozások napi száma az országban, amire csaknem másfél hónapja nem volt példa. Az elmúlt 24 órában már csak 135-tel - 24 895-re - nőtt a koronavírusban meghaltak száma az előző napi 166-os növekedés után.
Vágólapra másolva!

Kórházban 96-an haltak meg fertőzés következtében az elmúlt 24 órában az előző napi 118 után, és ezzel 15 583-ra emelkedett azon fertőzöttek száma, akik kórházban haltak meg. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 9312-en haltak meg - 39 új halálesetet jelentettek, a szombati 48 után.

A kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 72-vel 25 815-re csökkent, de még mindig 345 új betegfelvétel történt.

Az intenzív osztályokon nyolccal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint szombaton. Lélegeztetőgépen jelenleg 3819-en vannak, s jóllehet a szám az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken,

az intenzív osztályokon ápolt összes, - nem csak koronavírusos - beteg száma még mindig meghaladja a francia egészségügynek a járvány előtti kapacitásait,

amikor is 5 ezer intenzív ágy állt rendelkezésre az országban.

Kutyát sétáltató nő Párizsban április 19-én Forrás: Hans Lucas via AFP/Franck Renoir / Hans Lucas/Franck Renoir

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Le Parisien című napilapnak adott interjúban arra kérte a franciákat, hogy

továbbra is tartsák be a szigorú kijárási korlátozásokat,

mert a május 11-re tervezett első enyhítés veszélybe kerülhet, ha a kórházakba érkező új betegek száma túl magas marad a jövő héten.

Christophe Castaner belügyminiszter az LCI hírtelevízióban azt mondta, hogy az elmúlt napokban egyre többen vannak az utcákon, de a rendőrök az igazoltatásokkor általában mindent rendben találnak, így a szabálysértések száma nem emelkedett. Az általános karantént felváltó óvintézkedések bemutatásakor Edouard Philippe miniszterelnök kedden hangsúlyozta, hogy az enyhítések csak akkor kezdődhetnek, ha a napi új regisztrált fertőzöttek száma nem haladja meg a 3 ezer. A elmúlt napok átlaga ezer körül mozogott.