Lerombolta egy ciszjordániai merénylő házát az izraeli hadsereg

palesztin merénylő lerombolás ház Ciszjordánia
RAMALLAH, WEST BANK - MAY 11: An outside view of the wreckage of the house belonging to Palestinian Qassam Barghouti, who is detained in Israeli jail on charges of taking part in the alleged killing of an illegitimate settler, demolished by Israeli forces at Kobar village in Ramallah, West Bank on May 11, 2020. Issam Rimawi / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg lerombolta egy ciszjordániai merénylő családi házának azt a részét, ahol a terrorakciót elkövető férfi élt - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.
Vágólapra másolva!

A házban élő Kaszám Bargúti tavaly augusztusban egy ciszjordániai forrásnál két társával

megölt egy 17 éves izraeli lányt,

és megsebesítette a vele kiránduló édesapját, aki a Ramla nevű városban rabbi, valamint a bátyját is.

Az izraeli hadsereg lerombolta a terrortámadásban résztvevő Kaszám Bargúti házát Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Issam Rimawi

Molotov-koktélokkal fogadtáka katonákat

Molotov-koktélokkal és kövekkel fogadta több tucat helyi palesztin fiatal a hajnalban a katonai buldózerrel érkező izraeli katonákat a Rámalláh melletti Kobar nevű faluban, megpróbálták megakadályozni a kétemeletes ház felső szintjének lerombolását. A hadsereg tömegoszlató eszközök bevetésével válaszolt,

egy palesztin fiatalt egy gumilövedék súlyosan megsebesített.

Korábban márciusban már lerombolták a merénylő két társának otthonát Rámalláhban, illetve Bir Zájtban. A palesztinok akkor is gumiabroncsokat égettek, köveket és házilagos gyújtóbombákat dobtak a katonák felé.

A merénylőt képviselő ügyvédek az épületrész lerombolása előtt beadványban kérték az izraeli legfelsőbb bíróságtól az épület épen hagyását, de a grémium elutasította kérésüket.

Bargúti felelt a megfigyelésért

A Palesztina Felszabadításának Népi Frontja nevű szervezethez tartozó merénylők tavaly augusztusban egy bombát telepítettek a forrás mellé, majd működésbe hozták, amikor egy izraeli család három tagja meglátogatta a Ciszjordánia középső, bibliai nevén Binyamin nevű részén lévő kedvelt kirándulóhelyet.

A merénylők pere januárban kezdődött. Gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel, engedély nélküli fegyverviseléssel, és fegyverkereskedelemmel vádolják őket a hatóságok.

A tavalyi terrortámadásban Bargúti a megfigyelésért felelt,

ő figyelmeztette a bombát működésbe hozó társát, amikor az izraeli család a pokolgéptől a megfelelő távolságba került.

A robbanás után a csapat többi tagjával együtt Rámalláhba menekült.

Emberi jogi szervezetek támadják Jeruzsálemet a merénylők otthonait leromboló politikája miatt, de az izraeli hatóságok ragaszkodnak hozzá, mert úgy vélik, hogy jelentős elrettentő hatása van az esetleges merényletek megakadályozásában.