A román gazdasági minisztérium szabályzata szerint csak román nemzetiségűek dolgozhatnak a hálózatukban

Vágólapra másolva!
A jövőben nem vehetnek részt a bukaresti Gazdasági Minisztérium külföldi hálózatának tevékenységében olyan, román állampolgárságú személyek, akik nem román nemzetiségűek – hívja rá fel a figyelmet a kolozsvári székhelyű Transindex. A diszkriminatív új szabályozás miatt eljárás indulhat. A minisztérium későbbi közleménye szerint csupán elírásról van szó. A javítást ugyanakkor még nem tették közzé.
Vágólapra másolva!

A szaktárca április 30-án érvénybe lépett szabályzata ugyanis előírja, hogy az ilyen állásokra jelentkezőknek saját felelősségre ki kell tölteniük egy olyan nyilatkozatot, amiben kijelentik, hogy

mind a nemzetiségük, mind az állampolgárságuk román.

A Hivatalos Közlönyben erről az új rendelkezésről május 7-én megjelent egy passzus.

A 13. cikkely d) alpontja szerint

az állások betöltésére jelentkező személy nemzetisége (naționalitate) és állampolgársága (cetățenie) is román kell legyen.

Forrás: http://legislatie.just.ro/

Ez azt jelenti, hogy a jövőben egy olyan személy sem vehetne részt a romániai Gazdasági Minisztérium külföldi hálózatának tevékenységében, aki Románia hivatalosan elismert 19 nemzeti kisebbsége közül valamelyikhez tartozónak, például magyarnak vallja magát.

A téma kapcsán a Transindex megkereste az RMDSZ közelinek mondott Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökét, Asztalos Csabát, aki kijelentette:

null

null

A Gazdasági Minisztérium új rendelkezése valószínűleg alkotmányellenes, hiszen Románia Alkotmánya I. cikkelye 4. szakaszának a 2. bekezdése kimondja, hogy „Románia az összes állampolgárának közös és oszthatatlan hazája, fajtól, nemzetiségtől, etnikai eredettől, nyelvtől, vallástól, nemtől, véleménytől, politikai hovatartozástól, vagyontól vagy társadalmi származástól függetlenül".

A G4Media román hírportál ennek kapcsán megkereste illetékes szaktárca sajtóosztályát.

A minisztérium sajtóosztálya később azt válaszolta, hogy elírás történhetett, amelyet javítani fog, így a jövőben

a fenti tisztségek betöltésre jelentkezőknek csak a román állampolgárságot szabják feltételül.

Cikkünk megjelenésekor még nem került sor a javításra.