A koronavírus-járvány felerősítheti a muszlim terrorizmust

Youssef T.
Vágólapra másolva!
Éric Delbecque jól ismeri az iszlám terrorizmust és annak veszélyeit. A 2015. januári Charlie Hebdo elleni, 12 újságíró halálát követelő iszlám terrorista merényletet követően a szatirikus hetilap védelmi igazgatója lett, miközben számos, a belügyminisztériumhoz tartozó kutatási tanács, tudományos szervezet tagja. A tapasztalt szakértő 2019-ben jelentette meg „Az irányíthatatlanok" című könyvét, amelyben az agresszív francia szélsőbaloldal rendkívül veszélyes felemelkedéséről ír. „Az erőszak vajon kódolva van a szélsőbaloldal DNS-ébe?" - teszi fel a jogos kérdést nagy sikerű könyvében, és elég csak a sárgamellényes tüntetéseket behálózó és befolyásoló, irányító szélsőbaloldali terrorcsapatokra gondolni, amelyekről az Origo többek között itt és itt is írt. A koronavírus-járvány egyértelműen megmutatta, hogy az egyre inkább növekvő szélsőbaloldali fenyegetés mellett az iszlám terrorizmus veszélye sem múlt el, sőt, inkább felerősödött. Erről beszélt a Le Figarónak.
Vágólapra másolva!

2020. április 27-én az esti órákban Párizs egyik, főleg migránsok lakta elővárosában, Colombes-ban Youssef T. nagy sebességgel, szándékosan motoros járőrökbe hajtott. Az elütött két rendőr közül az egyik életveszélyes sérüléseket szenvedett, mesterséges kómában tartották napokig.

Forrás: AFP/Franck Fife

Másnap a terrorizmus elleni harcra szakosodott ügyészség vette át az ügyet, és terrorista cselekmény gyanújával indított nyomozást a magát Palesztina felszabadításáért küzdőként azonosító, az Iszlám Állammal nyíltan szimpatizáns Youssef T. ellen. Az Origo az ügyről részletesen is beszámolt.

Youssef T. Forrás: Twitter

Éric Delbecque biztonságpolitikai szakértő szerint többek között Youssef T. esete bizonyítja azt, hogy

a franciaországi kijárási korlátozások mindenféle szélsőséges ideológia és politika térnyerésének kedveznek,

a szélsőbaloldali anarchista ideológiáktól a radikális iszlám ideológiákon át egészen a terrorizmusig. A támadások célkeresztjében nem egy esetben maguk a rendfenntartó szervek állnak, ahogy az a migránsok lakta külvárosi lakónegyedek több napig tartó lázadása során is egyértelműen megnyilvánult.

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Franciaországban a kormányzat hibát hibára halmozott a járványügyi harc során, több mint 40 nappal az első koronavírusos beteg megjelenése után hozta meg az első érdemi korlátozást (Magyarország például a 7. nap után), az egészségügyi rendszer összeomlott, vonattal kellett az ország egyik végéből a másikba hurcolni a súlyos betegeket. A járvány kezelésének kudarca mögött, az alapvetően balliberális Macron-kormány szokásos tehetetlensége mellett a világhírű francia filozófus-esszéíró, Éric Zemmour szerint valójában egy ország hanyatlása húzódott meg.

Nem véletlen tehát, hogy a szélsőséges csoportok - amelyek gyűlölik saját országukat, Franciaországot - a rendőrségben a kormányzatot és intézkedéseinek végrehajtóját látják, ezért azt támadják. Ők azok ugyanis, akik, ahogy Delbecque fogalmaz, a közbiztonság „frontvonalában” vannak, és április 16. óta összesen 11 millió olyan ellenőrzést végeztek, amely a korlátozások betartását szolgálták. Míg a koronavírus miatti helyzetben olyan személyeket is ellenőriztek, akiket korábban soha sem, és akik egyébként jogkövető magatartást tanúsítanak, teljesen más a helyzet a külvárosokban, a migránsok lakta övezetekben, ahol az elégedetlenség és a lázadás alapvetően nem a kijárási korlátozások miatt következett be,

hanem amiatt, hogy a korlátozások miatt súlyos zavar keletkezett a kábítószer-kereskedelem és fogyasztás területén,

teszi hozzá Delbecque. A korlátozó intézkedések ugyanis nemcsak a legális gazdaságban okoznak mérhetetlen károkat, hanem a bűnszervezetek életében is, hiszen az ő tevékenységük is lelassult, illegális ellátási láncaik súlyos nehézségekkel néznek szembe. Hogy ezek a külvárosi kerületek, migránsgettók mennyire nem képezik Franciaország részét, az is mutatja, hogy a rendfenntartó erők intézkedései más negyedekben, városrészekben általános pozitív megítélés alá esnek.

Más kérdés, hogy Laurent Nunez államtitkár, a szocialista politikus és belügyminiszter, Christophe Castaner helyettese azt tanácsolta a rendőreinek, hogy ne ellenőrizzenek inkább a no-go zónákban (hivatalosan 150 ilyen terület van Franciaországban). Úgysem tudják végrehajtani a migránsnegyedekben az ellenőrzést, ezért inkább az államtitkár javaslata szerint a törvénytisztelő állampolgárokat felügyeljék, betartják-e a kijárási tilalmat.

null

null

Delbecque szerint a francia csendőrség „Jelen vagyunk” akciója külön irritálta az elővárosok lakóit. Ez az érdekes és nagyon pozitív dolgokat felszínre hozó intézkedéssorozat egészen más színben tünteti fel a rendfenntartó erőket. A rendfenntartók ugyanis

- írja Delbecque, majd kiemeli, hogy ezzel a rendfenntartók szerepet váltanak, és „ellenőrző” szerepük helyett a segítő szándék és pozitív kép erősödik föl a lakosság körében. Meglepő módon ez kifejezetten hergelte a rendőröket gyűlölő no-go zónák lakóit, feltehetően nem örültek, hogy a társadalom jobban elfogadja a rendfenntartókat.

A kijárási korlátozások és a terrorizmus felerősödésével összefüggésben egyébként az elemző álláspontja egyértelmű:

- mondja Franciaország egyik legismertebb biztonságpolitikai szakértője, majd hozzáteszi, hogy

Ez a tétel fölerősítheti a radikális iszlám közösségeket szerte a világon, sőt, egyeseket (mint ahogy azt például a rendőrökbe szándékosan belehajtó Youssef T. esete is mutatja) konkrét erőszakos cselekmények elkövetésére sarkallhat.

Forrás: Twitter

A radikális iszlám hívei kihasználják, hogy a társadalom egészét, ide értve a rendfenntartó szerveket is, leköti a koronavírus elleni küzdelem, ezért aztán nyugodtan szervezkedhetnek. Ugyanerről a nyugtalanító jelenségről beszél Bernard Rougier, az Arab és Keleti Tanulmányok (Ceao) igazgatója is, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a muszlimok pár napja elkezdődött nagyböjti időszaka, a ramadán is felerősítheti egyes radikális iszlám csoportok aktivitását.