600 ezer illegális migránst akar amnesztiával legalizálni a baloldali olasz kormány

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
Migrants wait to be rescued from a sinking dingey off the Libyan coastal town of Zawiyah, east of the capital, on March 20, 2017, as they attempted to cross from the Mediterranean to Europe. Libya has long been a stepping stone for migrants dreaming of a better life in Europe, but people smugglers have stepped up their lucrative trade in the chaos since the 2011 ouster of longtime dictator Moamer Kadhafi. / AFP PHOTO / Abdullah ELGAMOUDI
Vágólapra másolva!
A területalapú tartózkodási engedély tervezetének bukása után az olasz baloldali kormánykoalíció a járványhelyzetre hivatkozva szeretne teljes amnesztiát adni az illegális migránsoknak, másképp: legális bevándorlókká szeretné átminősíteni őket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A bevándorlásellenes, jobboldali Liga szerint azonban a római kormányt a látszólagos segítség helyett sötétebb érdekek motiválják. Az illegális migránsok legálissá tétele ellen leghangosabban a Liga elnöke, Matteo Salvini volt belügyminiszter tiltakozik.
Vágólapra másolva!

A „ius soli", avagy a területalapú tartózkodási engedélyre vonatkozó terveik bukása után a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali, bevándorláspárti Demokrata Párt (PD), illetve a Matteo Renzi volt miniszterelnök szintén baloldali, erősen bevándorláspárti Italia Viva (IV) alkotta római kormánykoalíció újabb tervvel állt elő, hogy legálissá tegye az Olaszországba érkezett illegális migránsok státusát.

Migránsok a Földközi-tengeren 2017 márciusában. A kép illusztráció. Forrás: AFP/Abdullah Elgamoudi

Ahogy arról az Origo is beszámolt az Il Giornale című olasz lap és a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján, az ötlet eredetileg Teresa Bellanova agrárminisztertől származhat.

Teresa Bellanova 2019-ben lépett ki a PD-ből azért, hogy Matteo Renzi újonnan alakult pártja, az Italia Viva politikusa legyen.

A Bellanova-féle, úgynevezett „ius Covid" engedély a járványhelyzetre hivatkozva adna feltétel nélküli letelepedési és munkalehetőséget az olaszországi migránsoknak. Az indítvány értelmében

teljes amnesztiát kapnának, és lehetőséget, hogy immáron ne csak feketén dolgozhassanak az olasz munkaerőpiacon.

A baloldali politikus véleménye alapján a migránsok munkába állítása a mezőgazdaság miatt sürgős, mivel a termés nem rohadhat el. Az adatok szerint nagyjából 10 ezren dolgoznak a gyümölcsültetvényeken, többségük afrikai.

Ugyanakkor az nem világos, hogy a kormány miért gondolja azt, hogy az afrikai migránsok nagyobb számban hajlandóak lennének rá, hogy dolgozzanak a mezőgazdaságban.

Ha valóban így volna, akkor

a hozzávetőlegesen 1,1 millió olaszországi afrikaiból nem csak néhány ezer vállalna ilyen jellegű munkát, illetve nem kellene román, meg bolgár vendégmunkásokat toborozni több százezres nagyságrendben.

Luciana Lamorgese bevándorláspárti (pártfüggetlen) belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet miatti „szükséges egészségügyi biztosítékokra" hivatkozva

Az illegális migránsok státusa legalizációjából Nunzia Catalfo (M5S) munkaügyi miniszter is kiveszi a részét.

Luciana Lamorgese és Nunzia Catalfo feladata lenne megállapítani, hogy a legalizáció jogi szempontból miként oldható meg.

Az Adnkronos ügynökség külön kiemeli, hogy a terv bár első ránézésre korlátozott időre (elvileg 6 plusz 6 hónapra) biztosítana tartózkodási engedélyt, azonban egyik klauzulája értelmében, amennyiben a bevándorló fel tud mutatni egy munkahelyet,

az engedély automatikusan munkaügyi tartózkodási engedéllyé alakul, és szerződésfüggően a korlátozott időtartamon túli tartózkodást is biztosíthat.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ez hány illegális migránst tenne legális bevándorlóvá, de az egybehangzó becslések alapján,

hozzávetőlegesen 600 ezer főről lenne szó.

Tiltakozik az olasz jobboldal a kormány bevándorláspárti terve ellen

Fabio Rampelli, az Olasz Testvériség (FdI) jobboldali, bevándorlásellenes párt (Giorgia Meloni pártja-szerk.) képviselőházi frakcióvezető-helyettese már korábban rámutatott arra, hogy

Az olasz kormány Rampelli szerint ezzel a lépésével csak olcsó munkaerőhöz akar jutni, ahelyett, hogy kisegítené a munkanélkülivé vált állampolgárokat.

Továbbá azt is hozzátette, hogy

A Liga egyik képviselője, Nicola Molteni pedig kijelentette, hogy ez őrültség, és az országnak nem kellenek „védelem, jogok nélküli és éhbérért dolgozó rabszolgák".

Molteni arról is beszámolt, hogy a folyamat nem újdonság, és

a baloldal 2012 és 2018 között 700 ezer illegális bevándorló előtt nyitotta meg az országhatárokat,

akik „szellemekként" mindennemű integráció nélkül bolyongtak az országban, és 3 eurós órabérért dolgoztatták őket.

Paolo Grimoldi, a Liga alelnöke szerint az intézkedés „több százezer munkahelyet vesz el az olasz munkanélküliektől".

Salvini határozottan fellép a baloldali kormány intézkedése ellen

Matteo Salvini, volt belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke Twitter-oldalán, május 5-én reagált a baloldali kormány terveire.

- fejtette ki határozott véleményét Salvini.

A járványhelyzet miatt bevezetett tengeri kikötőzár ellenére ugyan kisebb mértékben, de még mindig jönnek az álcivil szervezetek által üzemeltetett hajókon a migránsok a Földközi-tengeren keresztül.

Az utóbbi időszakban a Soros György által támogatott Sea-Eye német álcivil szervezet és a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario volt aktívabb.

Ezen embercsempészettel foglakozó szervezetek Alan Kurdi, illetve Aita Mari nevű hajóit az elmúlt héten lefoglalták az olasz hatóságok.

Salvini még április 16-án, Facebook-oldalán kijelentette,

– tette hozzá a jobboldali politikus.

Későbbi posztjában megjegyezte, a Giuseppe Conte vezette bevándorláspárti, baloldali római kormánykoalíció a járványhelyzet miatt elrendelte ugyan az olaszországi kikötők lezárását,

a valóságban azonban a kikötők nyitva maradtak a külföldi álcivil szervezetek által üzemeltetett Soros-hajók előtt.

Majd emlékeztetett rá Salvini, hogy visszatért a migrációs biznisz:

Ráadásul a részleges kikötőzár után az olasz hatóságok a már az ország partjainál lévő migránsok miatt kirendelték a Rubattin nevű luxushajót, hogy mielőtt partra szállnának, ott töltsék a 14 napos karanténjukat.

Az esetből óriási felháborodás lett. Salvini például így kommentálta a történteket:

Forrás: SALVINI/FACEBOOK-V4NA

Szintén botrányt váltott ki, hogy két szudáni migráns baloldali olasz ügyvédek segítségével az Európai Emberi Jogok Bírósághoz fordult, miután a máltai hatóságok nem nyújtottak nekik segítséget húsvét előtt.

Április 21-én kiderült, hogy az afrikai bevándorlók ügye már akkor a strasbourgi bíróság előtt volt, amikor ők még a Földközi-tengeren hánykolódtak, tehát elméletileg a csónakból kezdtek pereskedni.

Salvini szerint Soros Györgyhöz köthető szervezetek állnak a történtek háttérében.

Ezt a politikus a Twitteren így kommentálta:

Több száz olasz maffiavezért engedtek ki a börtönből a koronavírus miatt

Az olasz kormány nemtörődömségére jellemző az is, hogy nem csak tisztázatlan hátterű migránsokat akarnak legalizálni, de május első napjaiban kiderült, hogy a dél-olaszországi bűnszervezetek hírhedt alakjai töltötték a karantén időszakát saját otthonukban a rájuk kiszabott szigorú börtönbüntetés helyett.

A La Repubblica napilap megszerezte az utóbbi másfél hónapban házi őrizetbe helyezettek eddig nem nyilvános névsorát, amelyben

a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi camorra és a calabriai 'ndrangheta szervezetének vezérei is szerepelnek, valamint az olaszországi kábítószerpiac főnökei.

Az igazságügyi tárca március elején, az összes olaszországi börtönt érintő lázadásokat követően engedélyezte a túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetek részleges kiürítését.

Egészségügyi óvintézkedésre hivatkozva elsősorban a beteg rabokat helyezték házi őrizetbe,

közéjük került be 376 maffiózó is.

A történtekre Alfonso Bonafede (M5S) igazságügyi miniszter úgy reagált, hogy a maffiafőnököket visszaküldik a börtönökbe. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy ez valóban megtörtént-e, vagy legalább folyamatban van-e.