Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar intézkedések nem ellenkeznek az európai uniós joggal

Vera Jourová
EU Commissioner of Justice, Consumers and Gender Equality Vera Jourova, takes the oath of office, on December 10, 2014 at the Court of Justice of the European Union in Luxembourg. AFP PHOTO / JOHN THYS.
Vágólapra másolva!
Magyarország az új koronavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) vitaműsorában.
Vágólapra másolva!

"Egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel" - válaszolta Vera Jourová a műsorvezető felvetésére, miszerint aggódik-e a magyarországi helyzet miatt. Elmondta, találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke 2014-ben Forrás: AFP/John Thys

Vera Jourová hangsúlyozta, a járvány kapcsán az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.

Leszögezte azt is, hogy neki, mint európai uniós vezetőnek "hideg fejjel" kell szemlélnie, elemeznie ezeket a dolgokat, s ez Magyarországra is vonatkozik.

- hangsúlyozta.

Alexander Vondra, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke, európai parlamenti képviselője üdvözölte Jourová kijelentését, amely szerinte arról tanúskodik, hogy Brüsszelben

A jobboldali politikus rámutatott: Brüsszelben és a sajtóban számos olyan információ és vélemény látott napvilágot, amely nem felelt meg a magyarországi valóságnak.

- szögezte la Vondra.

- tette hozzá.

A volt cseh külügyminiszter és az Európai Bizottság alelnöke egyetértettek abban: figyelemmel kell kísérni, hogyan alkalmazzák a kormányok a járvány kapcsán elfogadott korlátozó intézkedéseket, illetve azt, hogy ezek az intézkedések ne maradhassanak fenn a szükséghelyzet megszűnése után is.