Száznál több ukrán ápoló kapta el a koronavírust 24 óra alatt

Ungvár, 2020. április 11. Védőmaszkot viselő vásárlók ungvár belvárosában 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt, vasárnapra 492 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában, köztük 101 egészségügyi dolgozót. Erről beszélt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A tárca adatai szerint Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 8617-et. Az elmúlt napban 8 újabb halálesettel 209-re nőtt a koronavírusban meghalt betegek száma, míg a gyógyultaké 840-re emelkedett.

Védőmaszkot viselő vásárlók Ungvár belvárosában április 11-én Forrás: MTI/Nemes János

A miniszter hozzátette, hogy

az összes, azaz 8617 fertőzött között 1676 egészségügyi alkalmazott van.

Andrij Alekszandrin, a fertőzésellenőrzési országos szakértői csoport vezetője a hétvégén egy televíziós talkshow-ban arra figyelmeztetett,

hogy Ukrajna világelső lett a koronavírusban megbetegedett egészségügyi alkalmazottak számában.

Sztepanov elmondta még, hogy Ukrajnában az elmúlt napban 5596 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Tájékoztatott továbbá arról, hogy előző nap a legtöbb beteget a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyéből jelentették, 52 embert, Kárpátaljáról 43-at és a nyugati országrészben lévő Ternopil megyéből pedig 42-t.

Moszkvából érkező ukrán utasok egy kijevi vasútállomáson március 29-én Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kárpátalján a minisztérium adatai alapján most 329 beteget és 7 halottat tartanak számon.

Az ország két legfertőzöttebb területe továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye (1341 fő) és a főváros, Kijev (1188 fő).

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közben bejelentette, hogy

Ukrajnában elkezdődött a PCR-tesztek hazai gyártása,

és az első, 200 ezer elkészült darabot már ezen a hétvégén szétosztják a régiókban, a koronavírusteszteket végző laboratóriumoknak. Hozzátette, hogy a jövő héten várhatóan újabb 400 ezer PCR-teszt készül el.

A Kijevi Városháza olasz színeket ölt az Olaszországban tomboló járvány miatti szolidaritás érdekében március 28-án Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Emlékeztetett arra is, hogy a napokban érkezett Kínából az országba egy jelentős egészségügyi szállítmány:

több mint 360 ezer védőmaszk, 100 ezer védőöltözet és 800 ezer PCR-teszt.

A védőfelszereléseket egészségügyi dolgozók, valamint a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők tagjai között osztják szét, és napokon belül eljuttatják az ország különböző régióiba. Számításaik szerint ez a mennyiség 3-4 hétre elegendő lesz az országnak, de tervezik, hogy vásárolnak még védőfelszerelést a közeljövőben, hogy a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi alkalmazottakat, orvosokat és ápolókat is hatékonyabban védhessék meg.