Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az új fertőzöttek száma

Koronavírus, vírus, maszk, fertőtlenítő, fertőtlenítés, védőruha, Isztambul, Törökország
A member of Istanbul's Municipality disinfects the Mihrimah Sultan Mosque in Istanbul to prevent the spread of the COVID-19, the novel coronavirus, on March 13, 2020. - Turkey said on March 12, 2020 it would shut all schools for two weeks and bar spectators from football matches through April after recording its first case of the new coronavirus.It followed a nearly six-hour cabinet meeting led by President Recep Tayyip Erdogan. (Photo by Ozan KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Törökországban szombaton is rekordmértékben, immár a napi 5000-et is meghaladó értékkel, 5138-cal nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és így az összes fertőzött száma 52 167-re emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott adatokból.
Vágólapra másolva!

Fahrettin Koca szombat este arról is beszámolt, hogy az elhalálozások száma - csütörtök óta tartva a százhoz közeli szintet - 95-tel 1101-re nőtt.

A törökországi halálozási arány jelenleg néhány századszázalékkal még a közismerten alacsony németországit is "alulmúlja", kerekítve mindössze 2,11 százalék.

A török egészségügyi tárca vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

az intenzív osztályon kezeltek, valamint a lélegeztetett betegek száma szombaton először csökkent a járvány kezdete óta.

A fertőzöttek közül 1626-an szorulnak intenzív ellátásra, 41-gyel kevesebben, mint pénteken, lélegeztetőgépre pedig 1021 beteg van kapcsolva, ami szintén 41-gyel kisebb az előző napi értéknél - mutatott rá.

A gyógyultnak minősítettek száma egy nap alatt ugyancsak rekordmértékben emelkedett, 542-vel 2965-re.

Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő férfi, akit ráadásul korábban a szívével is műtöttek, 15 nap kezelés után felépült az új típusú koronavírus okozta betegségből.

Karanténként működő isztambuli kollégium lakója. Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Törökország pénteken lépte túl a koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően kitűzött napi 30 ezres célt, szombaton pedig már 33 170 szűrést végeztek el.

A kis-ázsiai országban a járvány megfékezése érdekében

péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe

a 30 legnagyobb városon - köztük Isztambulon és Ankarán - kívül a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések.

A belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint a korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik, akik közül addig 18 770-en sértették meg a rendelkezést.

A tárca korábban hangsúlyozta:

az érintett állampolgárok élelmiszer-ellátása biztosított.

Az érintett városokat múlt hét péntek éjfél óta zárva tartják a személyforgalom előtt.

Az újabb intézkedés tovább szigorítja azt a kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, a közigazgatási szervek

nap mint nap rendelnek el kéthetes vesztegzárat kisebb vidéki településeken

és településrészeken a járvány hatásainak enyhítése céljából.

Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, a közigazgatási szervek
nap mint nap rendelnek el vesztegzárat kisebb vidéki településeken. Forrás: AFP/Ozan Kose

Nincsenek továbbá sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók, az éttermek, illetve megtiltották a tömeges imádkozásokat is a mecsetekben.

Leállították a nemzetközi és a belföldi repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.

Az emberek többsége azonban hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot.

Az élelmiszerboltokban ugyanakkor, ahogy minden forgalmasabb nyilvános helyen, kötelező a védőmaszk használata.