Lemondott a török belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Lemondott vasárnap este Süleyman Soylu török belügyminiszter, miután a tárcájának a számos nagyvárost érintő hétvégi kijárási tilalomról szóló, péntek este tíz óra körül tett bejelentése nyomán a koronavírus-járvány ellenére országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat.
Vágólapra másolva!

Soylu Twitter-fiókján jelentette be távozását.

- írta.

Soylu úgy látta, hogy az embertömegekről megjelent képsorok "nem voltak összeegyeztethetők e tökéletesen vezényelt időszakkal". Hangsúlyozta, hogy nem lett volna szabad ilyen jeleneteket előidézni.

Mikroblog-bejegyzésében később úgy fogalmazott:

A Hürriyet török kormánypárti napilapban vasárnap megjelent interjújában Soylu arról beszélt, hogy tudomásul vette és elfogadta a bejelentés időzítésével kapcsolatban őt ért bírálatokat. A politikus egyúttal közölte: nem látta előre, hogy ez fog történni, sőt más országok példájából kiindulva pont abban az esetben számított hasonlókra, ha a tilalomról két-három nappal előre értesítik a lakosságot. "Ezt akartuk elkerülni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mintegy 250-300 ezer ember sietett az utcákra a hír hallatán.

Törökországban a fertőzés megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalom van érvényben a 30 legnagyobb városban - köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések.

Az intézkedés 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Törökországban vasárnap némileg csökkent, de továbbra is magas, napi 4500-at meghaladó értékkel, 4789-cel nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így 56 956-ra emelkedett. A halálozások száma - csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet - ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt. A fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt.