Tömegközlekedéssel utazott a koronavírusos francia pazarláselleni államtitkár

Brune Poirson, francia államtitkár
(FILES) In this file photo taken on February 12, 2020 French Junior Minister for Environment Brune Poirson leaves the Elysee Presidential Palace in Paris, after attending a weekly cabinet meeting. - French Junior Minister for Environment Brune Poirson has been tested positive to COVID-19, caused by the novel coronavirus, her office announced on March 14, 2020. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Rengeteg a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma Franciaországban, a koronavírusból éppen hogy kigyógyult államtitkár asszony, a Macron-párti (En Marche) Brune Poirson azonban a kijárási tilalom ellenére TGV-vel ment magánjellegű útra a hétvégén, holott még fertőzhet – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a Les Valeurs Actuelles és a Le Figaro cikkeire hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Franciaország a világon a negyedik ország a koronavírus halálos áldozatainak számát tekintve, mivel a legfrissebb adatok szerint 7 560-ra emelkedett a halálesetek száma, ebből 2 028 fő idősek otthonában halt meg.

Az egyik idős áldozat hozzátartozói feljelentést tettek ismeretlen személy ellen mások életének veszélyeztetése miatt - közölte a Le Figaro.

Az idős asszony unokája azt állítja, hogy

egy nap alatt hét idős személy halt meg az intézményben, köztük a nagymamája is, akiről pár nappal ezelőtt még azt a hírt kapták, hogy jól van, ezután semmilyen információt nem kaptak, csak a nagymama halálhírét közölték velük.

A fokozott járványügyi helyzet és a szigorúbb kijárási tilalom ellenére Martin Hirsch, a 39 párizsi közkórház vezérigazgatója egy Twitter-bejegyzésben azt sérelmezte, hogy továbbra is túl sokan sétálgatnak a francia főváros utcáin, mit sem törődve a veszéllyel.

Persze hogyan lenne elvárható a lakosságtól a kijárási tilalom betartása, amikor még a politikusok sem veszik azt komolyan?

Míg Christophe Castaner (En Marche) belügyminiszter a kijárási tilalom betartásáról és az ellenőrzések szigorításáról beszél, addig párttársa,

Brune Poirson környezetvédelmi - és legújabb pazarláselleni - államtitkár magáncélú utazást tett pénteken Avignonba TGV-vel.

Macron egyébként harcos környezetvédő államtitkára volt a francia kormány második tagja, akinél koronavírus-fertőzést állapítottak meg. (Az első a kultuszminiszter volt.) Március 14-én ő maga jelentette be, hogy fertőzött.

Rendkívüli felelőtlenség a részéről a tömegközlekedés használata, ugyanis kínai kutatók nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy

a koronavírus fertőzésből gyógyult betegek szervezetében átlagosan még 8 napig jelen lehet a vírus, így az államtitkár is - elvben - fertőző lehet még.

Az eset, melyről először a Les Valeurs Actuelles számolt be, nagy felháborodást váltott ki.