Nőtt az új fertőzöttek száma Olaszországban, de egyre kevesebben kerülnek kórházba

olaszország, koronavírus
Nera Montoro, 2020. április 15. Megmérik egy érkező dolgozó testhőmérsékletét az Alcantara textílipari cég Nera Montoró-i gyárának kapujában 2020. április 15-én, miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően újraindult a munka az üzemben. A felirat a fertőzés elkerülésének érdekében a dolgozók között tartandó biztonságos távolságra hívja fel a figyelmet. MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri
Vágólapra másolva!
Ötszázhuszonöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 170-t Olaszországban - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 3786-al emelkedett az utóbbi egy nap alatt, de tovább csökkent az intenzíven kezeltek száma, a 4 ezer feletti csúcsról 3 ezer alá. Március 21. (aznap tetőzött egyébként a járvány) óta nem volt ilyen alacsony ez a szám.
Vágólapra másolva!

Az új fertőzöttek száma magasabb, mint a tegnapi, de szakemberek szerint elsősorban azért, mert jóval több tesztet, több mint 60 ezret végeztek el, mint korábban bármikor. A pozitív tesztek aránya ugyanannyi, mint egy nappal korábban, 6,1 százalék.

Tizenharmadik napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma:

a betegeknek már 72 százaléka nem szorul kórházi ellátásra,

az olaszországi intenzív osztályokon kezeltek száma 2936-ra csökkent, ami március 21. óta a legalacsonyabb adat. Korábban lombardiai járványügyi szakemberek arról beszéltek, az új esetek mintha enyhébbek lennének a korábbiaknál, vagyis lehet, hogy gyengült a vírus. Ugyanakkor a koronavírusnak már több mint 40 mutációja van, különböző területeken különböző mutációk terjedhetnek.

A gyógyultak száma meghaladta a 40 ezret.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője bejelentette, hogy a több mint száz Németországba szállított súlyos állapotú olasz fertőzött közül az első hazatérhetett, még kórházi kezelésre szorul, de már nincs intenzíven.

Lombardia újraindítaná a termelési ágazatot

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma a járvány olaszországi megjelenése óta elérte a 168 941-t.

Megmérik egy érkező dolgozó testhőmérsékletét az Alcantara textilipari cég Nera Montoró-i gyárának kapujában Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

A gócpont Lombardiában huszonnégy óra alatt 231-en haltak meg, az egy nappal ezelőtti 235-höz képest.

Lombardia bejelentette, hogy május 4-től újra akarja indítani a termelési ágazatot,

ugyanezen dátumtól a mindennapi élethez való visszatérést tervezi Szicília is.

Az olaszok 90 százaléka még nem kerülte el a járványt

Silvio Brusaferro, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) vezetője hangsúlyozta, hogy az újraindulást "nagyon óvatosan, lépésről lépésre" kell aktiválni. Kiemelte, hogy Lombardiában majdnem két hónap alatt sem sikerült lenullázni a fertőzöttek számát:

– jelentette ki. Hozzátette, Olaszországban a járvány három sebességgel halad: nagyon lassú a terjedési üteme délen, közepes a közép-olaszországi régiókban, erőteljesebb északon.

Úgy vélte, hogy

az olaszok 90 százaléka még nem menekült meg a járványtól.

Azt mondta, Olaszországban még nem tudnak tömeges immunitás-tesztet végezni a lakosságon. Arra a kérdésre, hogy hova mehetnek vakációzni az olaszok, Brusaferro úgy válaszolt: idén nyáron "a Dolomitokon egyedül hegyet mászhatunk, de az emberekkel teli strandokat el kell kerülni".