Meghaladta a 19 ezret a halálos áldozatok száma Spanyolországban

Madrid  Coronavirus Madrid  road control Coronavirus Covid-19 Covid-19 koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Spanyolország Madrid rendőrség karantén forgalom ellenőrzés forgalomellenőrzés kijárási tilalom
Madrid Police road control to avoid unjustified movements during Easter in Madrid, Spain. April 08, 2020. April 08, 2020. (Photo by A. Ware/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Spanyolországban a fertőzöttek száma 180 ezer, a halálos áldozatoké 19 ezer felett van - közölte az egészségügyi minisztérium csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A tartományokból érkezett adatok alapján készült napi összegzés szerint az elmúlt 24 órában 5183-mal lett több vírusfertőzéssel azonosított eset, a növekedés szerdán 5092, kedden 3045 volt.

A vizsgálatok eddig 182 816 páciensnél igazolták a fertőzést.

A halálos áldozatok száma 551-gyel emelkedett egy nap alatt. Szerdán 523, kedden 567 ember halálát okozta az új típusú koronavírus.

Összesen 19 130-an haltak meg eddig a betegségben.

A fertőzöttek közül 3944 embert nyilvánítottak egészségesnek az elmúlt egy nap során.

A gyógyultak száma szerdán 3349-cel, kedden 2777-tel emelkedett, és elérte a 74797-et.

Növelik a szűrési kapacitást

Enyhült az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, de még nehéz hetek vannak hátra - mondta a spanyol egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának ülésén, amely a járvány kezdete óta hetente meghallgatja a tárcavezető beszámolóját.

Salvador Illa hangsúlyozta: a járvány terjedésének lassulása jelzi,

hogy ne alakuljon ki újabb hulláma a fertőzéseknek.

Hangsúlyozta, hogy ennek érdekében folyamatosan növelik a szűrési kapacitásokat, a fertőzés megállapítására elvégzett PCR-vizsgálatok száma naponta már 40-47 ezer között van. Április 13-ig összesen 930 230 ilyen tesztet végeztek el az országban.

Félrevezetőek lehetnek a szerológiai vizsgálatok számai

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az újonnan regisztrált 5183 fertőzött közül 1312 esetet úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolt, amellyel a vérből kimutathatók a fertőzés hatására képződött antitestek, így a tünetmentes páciensek is kiszűrhetők. Például La Rioja tartományban az új fertőzések 80 százaléka ilyen - tette hozzá.

A szakember szerint a jelentésekben szükséges megkülönböztetni ezeket a fertőzötteket, mivel nem lehet tudni, hogy mikor kaphatták el a vírust, így

a számok félrevezetőek lehetnek a járvány alakulásának értékelésénél.

Katalán vezetés: több halálos áldozat lehet a hivatalos adatnál

A katalán kormány szerint a minisztérium által ismertetett adatokhoz képest jóval magasabb lehet a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is az országban.

A helyi temetkezési vállalatoktól kapott információkra hivatkozva a katalán vezetés azt állítja:

a Katalóniában eddig regisztrált 3855 halálos áldozat helyett több mint hétezer halott lehet.

A különbség az idősotthonokban, a különböző szociális intézményekben, illetve az otthon meghalt emberek számából keletkezik, akik nincsenek benne a statisztikákban - véli a katalán kormány.

A spanyol egészségügyi minisztérium korábban azt közölte, hogy azért nem tudja összesíteni az idősotthonokban bekövetkezett, koronavírussal összefüggő haláleseteket, mert több tartomány is adós még ezzel az információval.

Az igazságügyi minisztérium április 8-án elkezdte begyűjteni az anyakönyvi hivatalokból a március közepe óta meghalt emberek adatait, valamint a kiadott temetkezési engedélyeket, hogy ellenőrizze a halálozási adatokat, miután több ellenzéki párt is azt állította, hogy a statisztikákban nem "a valós számok" szerepelnek.

Egy hónapja szükségállapot van

Spanyolországban egy hónapja szükségállapot van, amely egyelőre

április 25-én éjfélig van érvényben,

de újbóli meghosszabbítása várható.

Rendőrségi ellenőrzés Madridban Forrás: NurPhoto via AFP/A. Ware/NurPhoto/A. Ware