Spanyolországban negyedik napja folyamatosan csökken az új fertőzések száma

Coronavirus precautions in Madrid 2020,April,Coronavirus,Madrid,SpainCoronavirus Emergency Covid19 maszk koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Spanyolország köszönjük
MADRID, SPAIN - APRIL 02: A sign on the municipality building reading "Thank you, I'm staying home" is seen at Cibelese Square after the shops are closed following the declaration of the state of emergency by the government in Madrid, Spain on April 02, 2020. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Spanyolországban eddig több mint 130 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor már negyedik napja folyamatosan csökken az új esetek száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett adataiból.
Vágólapra másolva!

Biztató jelek, de messze a vége

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésbe 674-en haltak bele az elmúlt 24 órában,

ez a szám tíz nap óta először van hétszáz alatt.

A járvány kezdete óta a napi halálozás csütörtökön volt a legmagasabb, 950-en hunytak el. Összesen már 12418-an veszítették életüket. Egy nap alatt 6023 embernél szűrték ki a koronavírus jelenlétét, szombaton 7026, pénteken 7472 esetet igazoltak. Az elmúlt több mint két hónap során 130759 fertőzöttet azonosítottak.

Az előző naphoz képest 1132-vel lett több a kórházi ápolásra szoruló páciens, szombaton 975-en, pénteken 2524-en kerültek kórházba. Összesen 58744 embert láttak el egészségügyi intézményben koronavírus-fertőzés miatt, közülük 6861 beteget intenzív terápiás osztályon. Az ennyire súlyos esetek száma 328-cal emelkedett az elmúlt egy napban a szombati 116 és a pénteki 324 után.
Tovább emelkedett a fertőzésből felépülők száma, az elmúlt egy napban 3861-gyel, és összesen elérte a 38080-at.

Madrid és Katalónia

A járvány egyik gócának számító madridi autonóm tartományban 37584 esetet igazoltak az eddigi vizsgálatok, 1335-öt egy nap alatt. A koronavírus-fertőzöttek közül 4941-en hunytak el, 16543-an meggyógyultak.

A második legtöbb fertőzést Katalóniában szűrték ki, összesen 26032-őt, amelyből az előző naphoz képest további 1298 teszt lett pozitív. A halálos áldozatok száma 2637, a gyógyultaké 9528.
Spanyolországban három hete vezették be az oktatási intézmények bezárásával és a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot, amelynek április 25-ig tartó meghosszabbítását kezdeményezi a spanyol kormány a parlamentnél a jövő héten. A pártoktól érkezett eddigi állásfoglalások szerint a törvényhozás jóvá fogja hagyni a korlátozások fenntartását.

Köszönet a spanyol orvosoknak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Meghosszabbíthatják a szükségállapotot

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján elmondta: az első cél a járvány csúcsán való túljutás volt, "ennek eléréséhez közel vagyunk", a következő fázis a terjedés még erőteljesebb mérséklése. "A győzelem minden nappal közelebb van" - fogalmazott. Hozzátette, a megszorítások bevezetése nem volt hiába, csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, de a szakértők véleménye alapján még több időre van szükség ahhoz, hogy a napi gyógyult esetek száma meghaladja a fertőzöttekét.

A kormányfő kilátásba helyezte a szükségállapot további meghosszabbítását is, de reményei szerint akkor már valamennyit lehet majd enyhíteni az elrendelt korlátozásokon.