Nógrádi György: A járvány miatt felértékelődik a biztonság

Coronavirus Covid-19 in New York korona vírus járvány fertőzés betegség New York maszk tavasz tömeg USA koronavírus virágzás virágzó fa fák séta
Védőmaszkos emberek New York-i Centrál Parkban 2020. április. 11-én.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány hatására felértékelődik a biztonság és fontosabbá válik az emberi jogoknál - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György rámutatott arra, hogy a korábbi világjárványoknál más volt a helyzet, mint a koronavírusnál. Az AIDS-nél lehetett védekezni a terjedése ellen, a spanyolnátha, a pestis vagy a kolera idején pedig nem létezett a globalizáció, az egyik földrészről nehezen ért el a másikra a vírus.

Most ez pillanatok alatt történik, ráadásul a tömegkommunikáció révén mindenki azonnal információkhoz jut.

Jelenleg a legtöbb halálos áldozat az Egyesült Államokban van, ahol a lakosság jelentős részének nincs egészségbiztosítása. Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok a GDP 10 százalékát használja fel arra, hogy megállítsa a járványt, ami a novemberi elnökválasztást is befolyásolhatja - mondta.

A New York-i Central Park Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Nógrádi György kiemelte: amikor a kínai Vuhanban tombolt a vírus, mindenki kétkedve fogadta, hogy az amerikaiak közzétettek egy előrejelzést, amelyben világszerte kétszázezer koronavírus-fertőzöttel számoltak. Jelenleg a fertőzöttek száma már túllépte a másfél milliót.