Itt vannak az első német és osztrák tapasztalatok az élet fokozatos újraindításáról

Coronavirus - Naumburg SCIENCE AND TECHNOLOGY SCIENCE diseases MEDICINE AND HEALTH Epidemics TRAFFIC Covid-19 Coronavirus Corona virus RAIL
21 April 2020, Saxony-Anhalt, Naumburg: Josephine Nauke sits in the historic tram in Naumburg with a face mask. The railcar type "Gotha" was built in 1959 and runs regularly on line four between Salztor and the main station. Even in the smallest tram operation in Germany, passengers will be required to wear masks from Thursday (23.04.2020). The federal state of Saxony-Anhalt had decided to make it compulsory to wear a face mask on buses and trains and when shopping on Tuesday. Photo: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Mind Ausztriában, mind Németországban a kormányzat apró lépéseket tett az élet fokozatos újraindítása érdekében. Mindez nem jelenti azt, hogy minden visszatért volna a korábbi kerékvágásba, óvatos döntésekkel próbálják megakadályozni azt, hogy a koronavírus-járvány ismételten felfusson.  Ausztriában már egy hete megtették az első lépéseket az élet újraindítása érdekében, és a járvány terjedése eddig nem gyorsult. Mindkét országban érvényben maradt több korlátozás is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban fokozatosan indult újra az élet Németországban és Ausztriában, miközben persze több fontos szigorítás továbbra is érvényben van. Bár nagyon kevés idő telt el, de a meghozott lépéseknek már részben látszanak az eredményei.

Óvatos változtatásokkal kezdtek

Németországban hétfőtől a 800 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, valamint alapterülettől függetlenül a könyvesboltok, autószalonok és bicikliboltok nyithattak meg. Kinyitottak emellett a könyvtárak és az egyetemek is, de ott csak vizsgákat lehet tartani, esetleg laborkutatásokat lehet végezni.

– mondta Angela Merkel német kancellár.

Németországban történtek apró lépések az élet újraindítása érdekében, de a szigorítások jelentős része életben maradt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Németországban a hatóságok szerint az új típusú koronavírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R0) sikerült 1,0 alá csökkenteni, vagyis a fertőzöttek fejenként átlagosan egynél kevesebb embernek adják át a kórokozót. Ez egy idő után a járvány megszűnéséhez vezet, ha így marad.

Azonban "még messze nem vagyunk túl a nehezén", és védőoltás hiányában sokáig tart még a járvány - mondta ki a kancellár, aláhúzva, hogy az újabb óvatos lépések előtt jelentősen és tartósan 1,0 alá kell szorítani az R0 értékét. Senki sem ringathatja abba a hitbe magát, hogy elmúlt a veszély, mindenkitől óvatosság és türelem szükséges - mondta a német kormányfő.

Időközben egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget a koronavírus-járvány miatt, kedden Baden-Württemberg, Hamburg és Schleswig-Holstein is így döntött, abban bíznak, hogy ezzel segítik az élet újraindulását.

Az új fertőzöttek száma a március végi 7 ezer körüli értékről április 20-ra 1500 alá csökkent.

Lépésről lépésre haladnak Ausztriában

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása - jelentette be Sebastian Kurz kancellár egy héttel azután, hogy Ausztriában is megkezdődött az élet lassú, fokozatos újraindítása. "Jó úton vagyunk", az óvintézkedések hatásosak - jelentette ki. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény - tette hozzá (azóta 50 és 100 között mozog)

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: "annyi szabadságot kell adni, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást kell érvényben hagyni, amennyi szükséges". Kifejtette:

fokozatosan, óvatosan folytatják az ország újranyitását, és folyamatosan figyelik a koronavírus terjedésével kapcsolatos számokat, hogy szükség esetén "behúzhassák a vészféket".

A kancellár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a meghozott lépések bevezetésével folyamatosan nő az emberek felelőssége is.

Ausztriában is csak a kisebb boltok nyithattak ki Forrás: AFP/Alex Halada

Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta: kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot.

Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak

- tette hozzá.

Így folytatódhat az újraindítás

A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük. A templomokban május 15-től tarthatnak istentiszteleteket. Az április végéig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról később döntenek majd. Kurz elmondta, a határellenőrzések megszüntetése, illetve az utazási korlátozások feloldása is a koronavírus terjedésével, illetve megfékezésével kapcsolatos számok függvénye, ezekről a szomszédos országokkal egyenként tárgyalnak.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy

A tárcavezető ismertette, hogy eddig 14 845-an fertőződtek meg koronavírussal. "Feltűnően pozitív trend" figyelhető meg szerinte, a betegek száma ugyanis folyamatosan csökken: jelenleg 3411 beteget tartanak nyilván, közülük 756-an szorulnak kórházi kezelésre, 196-an vannak intenzív osztályon.

Az élet fokozatos újraindítása egyelőre nem gyorsította meg a járvány terjedését Ausztriában Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/David Visnjic

A kórházi ágyak felszabadítására hozott intézkedések érvényben maradnak

Az élet újraindítása kapcsán Ausztriában azt is felvetették, hogy változtatni kell a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseken is. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter elmondta, hogy a

kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak.

"Elsődleges fontosságú" az egészségügyi rendszer védelme, ezért a kórházak lépésről lépésre történő megnyitását "regionálisan differenciáltan" kell végrehajtani - jelentette ki Anschober.

Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy március 12-én tettek javaslatot a tervezett műtétek elhalasztására, annak érdekében, hogy az intézmények fogadni tudják az újabb koronavírusos betegeket. Hangsúlyozta: "fontos és helyes döntés" volt, mivel ezáltal a kórházakban jelentős kapacitás szabadult fel. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kórházak továbbra is elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek – mondta.

Herwig Ostermann, az osztrák egészségügyi kutatóintézet igazgatója szerint

folytatódik a kedvező tendencia:

az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma naponta százzal fog emelkedni; és április végéig megközelítőleg fél ezren szorulnak majd kórházi kezelésre.

Ausztriában egy hete 14 300 üzlet nyitott ki.