Majdnem négyezer fertőzött van Moszkvában

koronavírus Oroszország
Rendőrök járőröznek az elnéptelenedett moszkvai Vörös téren 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt az orosz főváros lakosai számára határozatlan időre szigorú kijárási korlátozásokat rendeltek el. Az orosz parlament kedden törvénycsomagot fogad el a járvány elleni védekezés segítésére, és a gazdasági károk enyhítésére.
Vágólapra másolva!
Moszkvában az elmúlt nap alatt 536 fővel nőtt és elérte a 3893-at a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte vasárnap az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlege.
Vágólapra másolva!

A hivatalos adatok szerint a gyógyult emberek száma 194, a halottaké pedig 29 fő Moszkvában.

Országos adatot egyelőre nem közöltek, de a moszkvai növekedésből és a pénteki számokból kiderül, hogy több mint 5200 igazolt fertőzött lehet Oroszországban.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy az orosz főváros kórházaiban 20 ezer ágyat készítettek elő a SARS-CoV-2-fertőzöttek kezelésére. Az Új-Moszkvában épülő járványkórház mellett egyébként tűz ütött ki.

Több sátor leégett, egy munkás meghalt.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz fővárosban a hétvégén a megfigyelőkamerák felvételei alapján

megbírságolták és kórházba vitték az első három fertőzöttet, aki megsértette a házi karantén szabályait.

A büntetés mértéke 4 ezer rubel. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) Az orosz egészségügyi szolgálat honlapja kilenc ilyen esetről tudott, igaz, ez nem tett különbséget a fertőzött és a külföldről való hazatérés után házi karanténba kényszerített szabálysértők között.

Az orosz közösségi médiában nagy port kavart, hogy a belvárosi Patriarsije Prudi parkban rendőrök szombaton őrizetbe vettek egy, a kutyáját sétáltató férfit. Az esetről készült és az interneten elterjedt videofelvétel szerint a férfi azzal védekezett, hogy nem sértette meg a vonatkozó tilalmat, mert a kutyával nem távolodott el 100 méterre a házától. A rendőrök azzal érveltek, hogy a mesterséges tó körül kialakított közterület le van zárva, annak ellenére, hogy a területen mások is átmentek.

A férfi, akit úgy vittek el, hogy a kutyáját sem hagyták hazavinni, 15 napi elzárást kaphat.

Az orosz fővárosban egyébként engedélyezték, hogy az orvosi engedéllyel rendelkező kozmetikai szalonok a fokozott járványkészültség közben is folytassák a munkát.

Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy az orosz külügyminisztérium megkapta a külföldön rekedt oroszok támogatására fordítható 500 millió rubelt, amiből

a felnőttek napi 2400, a 14 év alatti gyerekek pedig 1600 rubelnyi segélyt kapnak majd.

A hazatérő oroszokat vivő chartergépeket szombaton 0 órakor állították le; azt, hogy melyiket és mikor fogják újraindítani, a várakozások szerint hétfőn fogják nyilvánosságra hozni.