Jelentősen csökkent a halálozások és az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

Fülöp herceg, Erzsébet királynő
Britain's Queen Elizabeth II and Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh (R) during the wedding ceremony of Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and US actress Meghan Markle in St George's Chapel, Windsor Castle, in Windsor, on May 19, 2018. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit egészségügyi minisztérium mai közlése szerint az elmúlt 24 órában 449 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Egy nappal korábban 596, két napja pedig 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. Az utóbbi két hétben a halálozások számának ez a legalacsonyabb napi növekedése.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb napi halálozások száma, a nagy-britanniai adatok rendszeres közlése óta, március 9-én volt, aznap összesen 980 fertőzött halt meg.

A szaktárca hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 16 509-en haltak meg a koronavírus miatt.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges közösségi távolságtartásra figyelmeztető felirat a londoni Hyde Parkban Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth


A szűréssel újonnan azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 4676-tal emelkedett, ez alacsonyabb a korábbi napok számaihoz képest,

ami egy napja 5850 volt, két napja pedig 5526 volt.

Nagy-Britanniában máig 501 379 szűrővizsgálatot végeztek, és összesen 124 743 emberről állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

Jelenleg 17 971 beteget ápolnak kórházban.


A brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese, Angela MacLean az adatok ismertetése utáni sajtótájékoztatón kijelentette:

A brit kormány részéről, Rishi Sunak pénzügyminiszter volt jelen a sajtótájékoztatón, aki azt mondta:


II. Erzsébet királynő férje, a 99. életévében járó Fülöp herceg személyes üzenetben köszönte meg, a járvány megfékezésében dolgozók áldozatos munkáját. Az üzenetében

köszönetet mondott azoknak is, akik biztosítják a létfontosságú infrastruktúrák működésének folyamatosságát, kiemelve az élelmiszerek gyártásában és elosztásában dolgozókat, a postai és csomagkézbesítő szolgálatok dolgozóit és azokat, akik gondoskodnak a kommunális hulladék elszállításáról.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Forrás: AFP/Jonathan Brady

Fülöp herceg 2017-es visszavonulása óta most szólalt meg először a nyilvánosság előtt.

Nemrég a királynő is üzent a televízión keresztül népeinek,

hangot adva annak a meggyőződésének, hogy a brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát.

Beszédének az adta kiemelkedő jelentőségét, hogy 68 éves uralkodása alatt ez volt az ötödik alkalom, amikor nem előre tervezett televíziós beszédben szólt népeihez.
II. Erzsébet királynő holnap ünnepli a 94. születésnapját, de kifejezett kérte, hogy a járványhelyzetre tekintettel, ezúttal töröljenek minden hagyományos ceremóniát.