Közös közleményt adott ki Donald Trump és Vlagyimir Putyin

Putyin cikk, Galéria, 2019
Oszaka, 2019. június 28. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Donald Trump amerikai elnök kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 kétnapos csúcstalálkozójának első napi ülésén Oszakában 2019. június 28-án. MTI/EPA/Mihail Klimentyev
Vágólapra másolva!
Közös közleményben emlékezett meg Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai és szovjet katonáknak a második világháború végén az Elba folyó fölött megsérült hídon történt történelmi találkozásának 75. évfordulójáról.
Vágólapra másolva!

A Kreml és a Fehér Ház által egy időpontban kiadott, szombati keltezésű közleményben kiemelték:

az "Elba szelleme" példa arra, hogyan tudnak országaik felülkerekedni a különbözőségeiken, bizalmat építeni egymással és együttműködni egy nagyobb ügy érdekében.

A 75 évvel ezelőtti kézfogás jelképesen a náci rezsim végleges vereségét hirdette.
Az évforduló alkalmából tervezett ünnepségeket a szászországi Torgau városban a koronavírus-járvány miatt le kellett mondani.

Vlagyimir Putyin és Donald Trump Forrás: AFP/POOL/Jorge Silva

Trump és Putyin a pandémia miatt az utóbbi hetekben több alkalommal is telefonon egyeztetett egymással.

Az eredetileg május 9-re a náci Németország feletti győzelem 75. évfordulója alkalmából Moszkvába meghirdetett katonai parádéra - több más államfőhöz hasonlóan - Donald Trump is hivatalos volt. A rendezvényt bizonytalan időpontig elhalasztották.