Indonéziában korlátozzák a közlekedést

koronavírus, Indonézia
A passenger wears a protective facemasks as a protective measure against the spread of the COVID-19 coronavirus outbreak whiel taking a selfie in front of a mural at the Sultan Iskandar Muda International airport in Blang Bintang, Aceh province on March 16, 2020. (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Indonézia jelentős korlátozásokat vezetett be a tömegközlekedésben a muzulmán böjti hónap, a ramadán végének közeledtével, Szaúd-Arábiában pedig korlátlan időre meghosszabbították a kijárási tilalmat az új koronavírus járványa miatt.
Vágólapra másolva!

A világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában rendszerint mintegy 75 millióan utaznak haza a nagyvárosokból a ramadánt lezáró íd al-fitr böjttörő ünnepre, amely idén május 23-án kezdődik, de

egészségügyi szakértők figyelmeztettek, hogy megnőtt a fertőzések száma, miután a kormány késlekedő reagálása elkendőzte a járvány mértékét.

Az állami és önkormányzati közlekedési vállalatok buszai, vonatai, repülőgépei és hajói az új rendelkezés szerint csak fél kapacitással közlekedhetnek, a magán-gépjárművekben is csak az ülések felét lehet elfoglalni, motorkerékpárosok pedig csak egyedül közlekedhetnek.

- írta a kormány titkárságának honlapján közzétett közleményében Adita Irawati, a közlekedési tárca szóvivője.

A járvány góca a főváros, Jakarta. Vasárnap minden korábbinál magasabb - 399 - volt az új fertőzések száma, és elérte a 4241-et - közölte az egészségügy-minisztérium egyik illetékese. A halálesetek száma 46-tal 373-ra nőtt.

Joko Widodo államfőt számos bírálat érte,

amiért nem tiltotta meg a böjt végi utazásokat, és nem vezetett be olyan szigorú karanténintézkedéseket, mint a szomszédos országok. Az elnök inkább a helyben maradásra próbálta meg rábírni a lakosokat, és a helyi hatóságokra bízta annak eldöntését, bezárják-e az iskolákat és hivatalokat, és betiltják-e a tömeges rendezvényeket.

A járvány góca a főváros, Jakarta. Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Anton Raharjo

Szaúd-Arábiában Szalmán bin Abdul-Azíz uralkodó újabb rendelkezésig meghosszabbította az országos kijárási tilalmat a Covid-19-járvány terjedése miatt - közölte vasárnap a belügyminisztérium, miután az országban az elmúlt négy napban több mint 300 új fertőzöttet jelentettek.

A vahhábita királyság a múlt héten rendelt el 24 órás kijárási tilalmat a fővárosban, Rijádban és több más nagyvárosban,

házi karanténba zárva így a lakosság legnagyobb részét a vírus terjedését megakadályozandó.
A mintegy 30 milliós lélekszámú országban 4033 fertőzést és 52 halálesetet tartanak nyilván, a legtöbbet az Arab(Perzsa)-öböl hat állama közül, amelyekben a szigorú korlátozó intézkedések ellenére összesen 13 200 az igazolt fertőzöttek és 88 a halálesetek száma.

Szaúd-Arábiában leállították a nemzetközi légiközlekedést, felfüggesztették a mekkai zarándoklatokat és a legtöbb nyilvános helyet bezárták.

A többi öböl menti állam hasonló intézkedéseket hozott. A kelet-szaúdi Katíf tartományt, ahol az első fertőzéseket jelentették az Iránból visszatért síita zarándokok között, már március 8-án lezárták.

Függesztették a mekkai zarándoklatokat. Forrás: AFP/Fethi Belaid

A Fülöp-szigetekről vasárnap az eddig legmagasabb koronavírusos új napi halálesetszámot jelentették, 50-et, így 297-re emelkedett a betegség áldozatainak száma.

Az egészségügy-minisztérium adatai szerint az igazolt fertőzöttek száma 4648-ra emelkedett. Negyven újabb paciens felépült a betegségből, így a meggyógyultak száma 197.

A manilai kormány utasította a kórházakat és a helyi kormányzati szerveket, hogy a koronavírus-fertőzésben elhunytakat 12 órán belül hamvasszák el, miután a főváros egyik kórháza beismerte, hogy öt halott befogadására alkalmas halottasházban, ahol nem volt elegendő hűtőberendezés, húsz holttestet helyeztek el.

Miközben egészségügyi vezetők világszerte újabb lélegeztetőgépek beszerzésén dolgoznak a koronavírusos betegek kezeléséhez, egyes orvosok szerint ezek a berendezések nem feltétlenül javítják a páciensek állapotát.
A súlyos légzési panaszokkal lélegeztetőgépre kapcsolt betegek 40-50 százaléka hunyt el, de például New York városában ez az arány 80 százalékos, sőt ennél is magasabb volt.

Egyes orvosok szerint a lélegeztetőgépek nem feltétlenül javítják a páciensek állapotát. Forrás: AFP/2020 Getty Images/John Moore

A nagy-britanniai adatok szerint a betegek 66, a vuhani szerint 86 százaléka halt meg lélegeztetőgépes beavatkozás ellenére.

Az orvosok egyelőre nem ismerik a jelenség okát, de felteszik a kérdést, hogy egyes pacienseknél a lélegeztetőgép nem válthat-e ki, illetve erősíthet-e fel esetleges káros reakciót az immunrendszer részéről.

Eddy Fan, a torontói általános kórház specialistája szerint a mechanikus lélegeztetés nem előnyös, a több évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy ronthat is a tüdő sérülésén, így nagyon óvatosan kell alkalmazni.

Fan szerint a veszélyek a nyomás, illetve a mesterségesen lélegeztetett tüdőlebenyek méretének csökkentésével korlátozhatók.

Más orvosok, ameddig csak lehet, próbálják elkerülni a lélegeztetőgépre kapcsolást, inkább forgatják a betegeket, és más eljárásokat alkalmaznak.

Szakértők szerint például a bakteriális eredetű tüdőgyulladás esetében a beteg legfeljebb egy-két napig van lélegeztetőgépen

. A koronavírusos betegek körében gyakori, hogy 7, 10, 15 napig vannak lélegeztetőgépen, majd elveszítjük őket - mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, amikor szerdai sajtótájékoztatóján a lélegeztetőgépen elhunytak arányáról kérdezték.