Ámokfutó ölt meg 16 embert Kanadában

Kanada, ámokfutó, gyilkosság, tömeggyilkosság, Portapique
Members of the Royal Canadian Mounted Police (RCMP) tactical unit confer after the suspect in a deadly shooting rampage was neutralized at the Big Stop near Elmsdale, Nova Scotia, Canada, on April 19, 2020. - A gunman killed at least 10 people in an overnight shooting rampage across rural Nova Scotia, before being found dead following an hours-long manhunt, Canadian federal police said April 19. Earlier identified as 51-year-old Gabriel Wortman, the suspect had been on the run since Saturday night, when police were alerted to shots being fired in the small community of Portapique, around 100 kilometers (60 miles) from Halifax, capital of the Atlantic province. (Photo by tim krochak / AFP)
Vágólapra másolva!
A kanadai Új-Skócia tartományban egy fegyveres férfi legalább 16 embert ölt meg, köztük egy rendőrt is. A fegyveres férfi rendőrruhába öltözve járt egyik gyilkossági helyszínről a másikra. A rendőrök az ámokfutó első helyszínére érve több halottat is találtak egy házban, több épület pedig lángokban állt.
Vágólapra másolva!

A 12 órás vérengzés során egy 51 éves férfi - név szerint Gabriel Wortman, aki egy fogtechnikus volt Dartmouth városában - a tartomány több pontján lövöldözött és embereket lőtt le helyi idő szerint szombaton, éjfél előtt másfél órával.

A rendőrség által közreadott kép az 51 éves Gabriel Wortmanról Forrás: MTI/EPA/Kanadai Királyi Lovas Rendőrség

A rendőrség közölte, hogy

az ámokfutó is meghalt,

de nem részletezték, hogy milyen körülmények között, és hogy a hatóságok végeztek-e vele. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi halálos áldozata van a vérengzésnek.

"Chris Leather kanadai rendőrfőnök szerint korai egyelőre arról beszélni, hogy a tettes milyen indíttatásból cselekedett. Szemlátomást válogatás nélkül gyilkolt - tette hozzá Leather. Wortman és az áldozatai - legalábbis egyes áldozatai - között látszólag nincs kapcsolat.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mennyi áldozata van a helyi idő szerint szombat éjszaka történt tömeggyilkosságnak Forrás: AFP/Tim Krochak

A rendőrség több lakossági bejelentés után vonult ki az első bűntény helyszínére,

több halottat talált egy házban és a környékén, több épület pedig lángokban állt.

A tettes más helyszíneken folytatta a gyilkolást. A híradások szerint rendőrruhába volt öltözve, és rendőrautónak álcázott autót használt, majd átült egy másik kocsiba.

A lövöldözés Portapique városában történt, ami 130 km-re fekszik a tartomány fővárosától. A helyi média órákon át csak egy rendőrnő haláláról adott hírt, aki 23 éve dolgozott a rendőrségnél. Egy másik rendőr megsebesült.

Ez volt az elmúlt három évtized legsúlyosabb tömeges gyilkossága Kanadában.

1989-ben egy fegyveres 15 nőt ölt meg Montreálban.