Először csökkent New Yorkban az áprilisi napi halálozások száma

Coronavirus,Covid-19,masks koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség maszk beteg kórház USA Amerikai Egyesült Államok New York orvos ápoló
NEW YORK, NY - APRIL 06: (EDITORIAL USE ONLY) An EMT tends to a COVID-19 patient arriving to the Montefiore Medical Center Wakefield Campus on April 06, 2020 in the Bronx borough of New York City. A specialized bus known as a Medical Evacuation Transport Unit (METU), caries patients on stretchers and benches between hospitals. The patient transfers are designed to help overwhelmed hospitals even out caseloads in Westchester County and New York City at the epicenter of the U.S. coronavirus pandemic. The patients were being transferred from the Einstein Campus, Wyler Hospital, also a Bronx Montefiore hospital. The transfers are staffed by Empress EMS, Yonkers police and hospital staff on both ends wearing personal protective equipment (PPE). John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója vasárnap.
Vágólapra másolva!

A járvánnyal kapcsolatos szombati fejleményekről beszámolva szokásos napi sajtókonferenciáján a kormányzó közölte: szombaton 367 ember hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség következtében.

Fertőzőtt beteget visznek a Lenox Hill kórházba New Yorkban. Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Hangsúlyozta, hogy ez az adat is "szörnyűséges", de messze alatta marad annak, amikor a járvány csúcspontján naponta 800 ember hunyt el a vírusfertőzésben az állam területén.

Szombaton még mindig ezer új koronavírusos beteget szállítottak kórházba, de ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. "Visszatértünk a március 31-i állapotokhoz, amikor kezdett drámaian megemelkedni a betegek száma" - fogalmazott.

A kormányzó leszögezte: New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, "regionális elemzés alapján" kezdik meg.

Cuomo szerint az állam gazdaságának újranyitását regionális elemzés alapján kezdik meg. Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/Vanessa Carvalho

Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, kis üzemek, kis boltok és üzletek nyitnak meg, azok, amelyek az egészségügyi szakemberek álláspontja szerint "kis kockázatot" jelentenek a közegészségügyi helyzetre.

A gazdaság újranyitásának második szakaszáról később döntenek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt nagyrészt az egyes vállalkozásokra bízzák majd. Fontosnak mondta az oktatási intézmények újranyitását.

Cuomo kifejtette: ő és a szakemberek egyaránt tisztában vannak azzal, lelkileg milyen kimerítő a járvány idején bevezetett sok korlátozással együtt élni. Ezért külön figyelemmel kísérik a családon belüli erőszak és a kábítószer-fogyasztás alakulását.

Megjegyezte, hogy emelkedett a kábítószert fogyasztók száma.

Bill de Blasio, New York város polgármestere a Fox televíziónak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy városának 7,6 milliárd dollár szövetségi támogatásra van szüksége a koronavírus-járvány miatti veszteségek pótlására. A demokrata párti De Blasio úgy vélte: ha New York városa nem tud talpra állni a válság után, az az egész térséget visszahúzza majd.

Eközben a város egyik kórházában azzal kezdtek kísérletezni, hogy egy gyomorégés elleni gyógyszerrel kezeljék a koronavírusos betegeket.

A klinikai kísérletekben 187 páciens vesz részt.

Kevin Stitt, Oklahoma kormányzója közzétette azt a levelet, amelyet Donald Trumphoz intézett, és amelyben arra kérte az elnököt, hogy nyilvánítsa a járványt "egy nagyobb erő akaratának", vagy Isten akaratának, mert szerinte ebben az esetben a nagy olajcégek felhagynának az olajkitermeléssel. A levélben megjegyezte: "a túlzott olajkitermelés fenyegeti a gazdaságunkat".

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap délutáni adatai szerint - több mint 954 ezer új típusú koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, közülük több mint 53 ezren haltak meg.