Jelentősen megnőhet a Görögországba tartó migránsok száma

Pazarkule, 2020. március 7. A görög biztonsági erők füstgránátokkal tartják vissza a török-görög határon áttörni próbáló illegális bevándorlókat a Pazarkule határátkelőnél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. MTI/AP/Darko Bandic
Vágólapra másolva!
Süleyman Soylu török belügyminiszter szerint hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma. A tárcavezető a kelet-törökországi Elazigban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Görögországba átjutott migránsok száma elérte a 143 ezret.
Vágólapra másolva!

Görögország a török állítással szemben azt állítja, hogy sem a szárazföldön, sem a tengeren nem engedi be területére a migránsokat.

– mondta Soylu.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök korábban halottnak nevezte az Európai Unió és Törökország által 2016-ban megkötött menekültügyi egyezményt. A kormányfő Recep Tayyip Erdogan török elnököt hibáztatta a megállapodás zátonyra futásáért.

- állította Fahrettin Altun, Erdogan kommunikációs igazgatója. Szerinte Törökországnak nem volt más választása, mint áthelyezni figyelmét az Európába tartó migránsok feltartóztatásáról a szíriai helyzetre.

Soylu arra számít, hogy a kedvező időjárás és a Marica határfolyó alacsony vízállása miatt egyre többen kelnek majd útra Görögország felé.

A belügyminiszter azt mondta, Törökország fokozta biztonsági intézkedéseit a határon, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását.

A görög biztonsági erők füstgránátokkal tartják vissza a török-görög határon áttörni próbáló illegális bevándorlókat a Pazarkule határátkelőnél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-én Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Eközben Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetéséért felelős biztos szombaton azt mondta, kevesebb lehet a törökországi menekültek ellátására felajánlott uniós pénzügyi támogatás összege, és attól függően folyósítják, hogy Törökország betartja-e a menekültügyi egyezményt.

- mondta Hahn a Die Welt című német napilapnak.

A biztos szerint Brüsszel kész kiterjeszteni a támogatást, de csak akkor, ha Törökország felhagy a zsarolással és a fenyegetőzéssel.

Törökország február 28-án bejelentette, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni.

Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög-török határon azóta szinte mindennaposak az összecsapások.

Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást - valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót - nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására. Görögország közölte, hogy március 15-től csökkenti a menedékkérőkre fordított kiadásokat.