Több mint 100 embert fertőzhetett meg egy szlovén orvos

koronavírus USA
Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által közreadott, dátumozatlan kép a központ által készített illusztrációról, amelyen a kínai Vuhan városból induló vírusnak, az új 2019-nCov humán koronavírusnak az ultrastrukturális morfológiája látható. A vírus a külsején elhelyezkedő tüskéknek köszönheti a koronavírus elnevezést.
Vágólapra másolva!
Legalább 100 embert fertőzhetett meg egy szlovén orvos. A fertőzött orvos csütörtökön már nem érezte jól magát, pénteken pedig nem ment munkába, mert megjelentek nála a vírusra jellemző tünetek - írja a Magyar Nemzet. Szlovéniában tizenkettőre nőtt az új koronavírussal megfertőződöttek száma, a kórokozó terjedése miatt a szlovén kormány betiltja a nagyobb rendezvényeket és összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot.
Vágólapra másolva!

A szlovén válságstáb szombaton tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy mind a 12 szlovén állampolgár külföldön fertőződött meg.

A Szlovéniában igazolt nyolcadik fertőzött beteg egy orvos, aki a horvát határhoz közeli Metlikában él. Előbb a közeli Novo Mestóba, majd egy ljubljanai kórház klinikájára szállították.

Az orvos Olaszországban síelt, majd miután hazatért, mindjárt elkezdett dolgozni.

Aleš Šabeder szlovén egészségügyi miniszter szerint jelenleg folyamatban van az orvos kapcsolatainak feltérképezése.

Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szombaton Twitter-oldalán bírálta a koronavírussal megfertőződött orvost, aki szerinte hibásan és felelőtlenül cselekedett.

Legalább 110 emberrel került kapcsolatba mielőtt kiderült, hogy elkapta a fertőzést,

köztük a rendelőintézet 60 dolgozójával és 50 pácienssel. Az eset miatt teljesen lezárták a délkelet-szlovéniai Metlika város rendelőintézetét. Az orvos rendelt a városban működő idősotthonban is, ahol 12 lakóval érintkezett.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szlovén kormány a nap folyamán betiltja a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket, különös tekintettel Metlikára és környékére, ahol egyéb intézkedéseket is bevezetnek a fertőzés terjedésének megállítására.