Robotok segítségével tartják a kapcsolatot a belgiumi idősotthonok lakói

belgium, koronavírus, étterem
Brüsszel, 2020. március 14. Bezárt étterem Brüsszelben 2020. március 14-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa megfékezésének érdekében az előző nap a belga kormány április 3-ig elrendelte az üzletek hétvégi zárva tartását a gyógyszertárak és élelmiszerüzletek kivételével. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vágólapra másolva!
Robotok segítségével tartják a kapcsolatot a külvilággal, családtagjaikkal a belgiumi idősotthonok lakói, miután az intézményekben látogatási tilalmat rendeltek el a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.
Vágólapra másolva!

Az oostendei székhelyű Zorabots vállalat első körben 60 darab James robotot bocsát ingyen az intézmények rendelkezésére, és ez a szám akár több százra is nőhet a következő hetekben.

A komornyikra emlékeztető, 1,2 méter magas masinák képesek navigálni a szobák között és

a Facebook Messenger alkalmazás révén biztosítanak videohívásokat az időseknek.

A belga kormány látogatási tilalmat rendelt el az idősotthonokban, hogy több más intézkedéssel, köztük a boltok nyitvatartási idejének korlátozásával és az iskolák bezárásával együtt megakadályozza a koronavírus-járvány továbbterjedését.

Bezárt étterem Brüsszelben 2020. március 14-én. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Belgiumban eddig 1243 fertőzöttet és 10 halálesetet regisztráltak.

- mondta Tommy Deblieck, a Zorabots társ-vezérigazgatója. Nele Vandewiele, Oostende város vezetőségének tagja szerint a robotok nagy segítséget jelenthetnek azoknak az időseknek, akiknek hiányzik a kapcsolattartás a külvilággal és a családtagjaikkal.