A héten dönthetnek, mikor vonják vissza az óvintézkedéseket Ausztriában

koronavírus, Ausztria, Innsbruck
Police officers wear protective masks as they close a hotel near the city centre in Innsbruck, Austria, on February 25, 2020 after a woman who worked here has been confirmed infected with the coronavirus. - Two people in Austria have tested positive for the new coronavirus, authorities said on February 25, marking the country's first cases after an outbreak in northern Italy. (Photo by Johann GRODER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Sebastian Kurz azt mondta, az adatok és a tények függvényében dől majd el, mikor lehet visszavonni az új koronavírus miatt Ausztriában bevezetett óvintézkedéseket. Az osztrák kancellár a keddi bécsi sajtótájékoztatóján jelentette ezt be azt követően, hogy beszámolt a koronavírus-fertőzés terjedésének mértékéről, illetve a szükséges teendőkről.
Vágólapra másolva!

Ügyelni kell arra, hogy ne növekedjen ismét nagymértékben a betegek száma – mondta Sebastian Kurz, aki szerint várhatóan

péntekig elegendő adat áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy eldöntsék, meddig lesznek érvényben az óvintézkedések.

A politikus ugyanakkor azt is mondta, a cél az, hogy az óvintézkedések tervezett végső határidejétől, április 14-től fokozatosan visszavonják őket, de egyik napról a másikra nem tér vissza az élet a régi kerékvágásba.

Maszkot viselő rendőrök Ausztriában Forrás: AFP/Johann Groder

Sebastian Kurz elmondta azt is, hogy míg a betegség terjedésének első fázisában az elvégzett koronavírustesztek 1-3 százaléka lett pozitív, addig jelenleg kétezerből 600 teszt mutat fertőzést.

Ez azt jelzi, hogy a betegek száma gyorsabban növekedett az elvégzett tesztek számánál.

A kancellár a célok között említette, hogy naponta 15 ezer tesztet végezzenek el. Megjegyezte, hogy a gyorsteszt százezrek számára jelent lehetőséget. Azt is mondta, a szabályok betartása mellett védőfelszerelésekre is szükség van; az elkövetkező napokban Németországból, Malajziából és Kínából érkeznek felszerelések Ausztriába. A cégek, vállalkozások figyelmét pedig arra hívta fel, hogy az elbocsátások helyett éljenek a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségével.

Sebastian Kurz Forrás: AFP/Alex Halada

Rudi Anschober egészségügyi miniszter azt mondta, hogy lassult a koronavírus-fertőzés növekedésének mértéke: míg két hete még egy nap alatt 35-40 százalékkal nőtt a betegek száma, addig jelenleg naponta 20 százalékkal több beteget regisztrálnak.

- mondta a tárcavezető. Arról is beszélt, hogy kedden 4742 új esetet diagnosztizáltak: a betegek többségénél (95,5 százalék) a betegség enyhe lefolyású, ezért ők otthon vannak. A fertőzöttek 3,4 százalékát kórházban, 0,4 százalékát intenzív osztályon ápolják.

Kamionok sorban állnak a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében 2020. március 18-án Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Karl Nehammer belügyminiszter bejelentette, hogy a határokon helyreállt a rend. Ausztria a jövőben "határmenedzsment" segítségével szabályozza a határain áthaladni szándékozó forgalmat: ha például Magyarország lezárja a határait, akkor Ausztria a német-osztrák határszakaszon visszatartja azokat, akik várhatóan Magyarországon szeretnének átutazni, így elkerülhető a forgalmi dugó kialakulása.