Teodor Baconschi: Magyarország és Románia közös érdeke a jó viszony

Horizontal PORTRAIT FOREIGN MINISTER DIPLOMACY OFFICIAL VISIT SPEECH
Teodor Baconschi
Vágólapra másolva!
Közös magyar-román érdeknek tartja a zsidó-keresztény gyökereket tiszteletben tartó európai élet védelmét Teodor Baconschi volt román külügyminiszter a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

A bukaresti diplomáciát 2009 és 2012 között irányító politikus arra a kérdésre, hogyan ítéli meg Magyarországot a román diplomácia, azt mondta: "Amikor együtt kiszabadultunk a kommunizmus fogságából, sikerült átvennünk a francia-német megbékélés modelljét, építettünk egy realista, ambiciózus jogi keretet". Ennek az építménynek megvannak a maga repedései szerinte: történelmi jellegű polémiák, nacionalista fellángolások, kijelentések, amelyek olykor kilépnek egy jól működő együttműködés természetes kereteiből.

Teodor Baconschi Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Úgy vélekedett, hogy a két ország értelmiségi elitjének aktívabban kellene szerepet vállalnia olyan ötletekben, kezdeményezésekben, amelyek segítenek az ellenséges előítéletek leépítésében, amennyiben azok még léteznek.

"Magyarország érdekelt egy jobb kapcsolatban Romániával, s ez kölcsönös. Természetesen ehhez őszinte új lendületre van szükség a politikai párbeszéd minden fontos szintjén." Hangsúlyozta, mindkét országnak érdeke az európai projekt és az euroatlanti párbeszéd erősítése, Közép-Európa fejlesztése, a Nyugat-Balkán integrációjának és stabilitásának elősegítése.