Kelet-Közép-Európában, Georgiában és Moldovában is terjed a járvány

koronavírus, Lengyelország, maszkos emberek
A woman wears a gas mask as she and other Poles returning home walk across the bridge over river Oder at the Polish-German border from the eastern German town of Frankfurt (Oder) to Slubice on March 16, 2020, as measures are taken to slow down the spread of the novel coronavirus. - Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said Poland's borders would be closed to foreigners for 10 days, but that the government might prolong the shutdown. Two weeks of quarantine will also be imposed on people returning from abroad. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb 22 embernél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzést Szlovákiában, és így 336-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma hétfő délig.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma átlagban húsz körül alakult Szlovákiában: vasárnap 22, szombaton 23 volt.

Pozsonyi tömegközlekedési eszközt fertőtlenítenek Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Hétfő délig mintegy 7500 vírustesztet végeztek el, ezek közül 7197 bizonyult negatívnak - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva.

Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket,

többségük 30 év körüli, a legfiatalabb 2 éves, a legidősebbek pedig 70 év körüliek.

Lengyelország

- mondta hétfői sajtóértekezletén Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter. Mint mondta, míg hétfő délutánra a fertőzés 1984 igazolt esetét regisztrálták, a hét végéig ez a szám több ezerre fog emelkedni.

A koronavírust az utóbbi időben már nem csak a karanténba helyezetteknél mutatták ki, a járvány már nem csak a gócpontokon belül, hanem minden irányban terjed. Az egészségügyi miniszter szerint a megbetegedések aránya még mindig nem olyan, hogy a védőmaszk általános - vagyis minden, otthonán kívül tartózkodó személyre vonatkozó - használatát el kellene rendelni.

A koronavírust az utóbbi időben már nem csak a karanténba helyezetteknél mutatták ki Forrás: AFP/Odd Andersen

Hétfőn a hatóságok úgy döntöttek, hogy már nemcsak a koronavírus elleni harc frontvonalában álló járványkórházakat látják el védőeszközökkel. Rajtuk kívül más egészségügyi intézményeknek, a mentőknek, valamint a rendőrségnek és a határőrségnek most

az állami készletekből több mint 5,2 millió védőmaszkot, közel 119 ezer maszkot, közel 32 ezer védőruhát és egyéb, nagy mennyiségű eszközt szállítanak.

Szumowski azt is mondta, eddig összesen 46 és fél ezer genetikai vírustesztet végeztek. A heti kapacitás napi 5000 teszt lesz, ezek kiértékeléséhez országszerte 46 laboratórium áll rendelkezésre, emellett több tízezer, kevésbé megbízható gyorstesztet is végezhetnek. A szakkórházak jelenlegi befogadóképessége 10 ezer fekvőhely, mintegy 1200 lélegeztetőgép, ebből most 1300 ágyat és 50 darab lélegeztetőgépet használnak fel.

Szlovénia

Szlovéniában a járvány elleni védekezés jegyében több mint kétszáz elítéltnek nem kell visszatérnie a szlovén börtönökbe - közölte a helyi sajtó hétfőn.

Lilijana Kozlovic igazságügyi miniszter azt mondta, mindenkit, aki ideiglenesen elhagyhatta a büntetés- végrehajtási intézetet, biztonsági ellenőrzésnek vetettek alá, és

nem áll fenn annak a veszélye, hogy ismét bűncselekményt követnének el.

Ideiglenesen 68 fogvatartott kapott eltávozási engedélyt, 15-en pedig idő előtt szabadulhattak. Közel 130 elítéltet - akik a börtönvezetés engedélyével már korábban eltávozáson voltak - két héttel ezelőtt értesítettek arról, hogy addig nem kell visszatérniük a börtönbe, míg a járvány el nem csendesedik.

Olyan elítéltekről van szó, akik nem veszélyesek a környezetükre, és főleg gazdasági bűncselekményeket követtek el, amelyeket be is ismertek - írták a lapok.

Georgia

Georgiában március 31-től helyi idő szerint este kilenc órától reggel hat óráig kijárási tilalmat vezetnek be - jelentette be Giorgi Gaharia miniszterelnök hétfőn.

A dél-kaukázusi országban emellett leállítják a belföldi közlekedést és a városi közösségi közlekedést, beleértve a metróhálózatot is, és megtiltják, hogy három embernél többen gyülekezzenek. Ez utóbbi szabály alól kivételt egyedül az élelmiszerboltok és gyógyszertárak képeznek, persze ott is be kell tartani a távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A városok és települések közötti közlekedést felfüggesztik. A járványügyi intézkedések kedden reggel nyolc órától lépnek életbe.

Koronavírus elektronmikroszkópos képe Forrás: Phanie/NIAID-NIH/PHANIE/Niaid-Nih

Tbilisziben és más nagyvárosokban a hadsereg és a belügyminisztérium erői ellenőrző pontokat állítanak fel a karanténelőírások betartatására. A kormányfő tájékoztatása szerint ezeken a pontokon hőkamerákkal fogják ellenőrizni az emberek testhőmérsékletét.

A 3,7 millió lakosú Georgiából eddig száz fertőzöttet jelentettek. A betegségnek eddig nem voltak halálos áldozatai, tizennyolcan pedig meggyógyultak.

Moldova

Moldovában hétfő délutánra 35-tel 298-ra emelkedett a fertőzöttek száma, ketten meghaltak, tizenhárman pedig meggyógyultak - közölte Viorica Dumbraveanu egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a kór belföldi terjedésének legfőbb oka, hogy

egyesek nem tartják be az orvosoknak és az egészségügyi hatóságoknak a karanténra vonatkozó javaslatait.

Moldovában március 17-én vezették be a járványügyi veszélyhelyzetet, egyelőre május 15-i határidővel.