Magas a részvétel az izraeli választáson

NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2020. március 2. Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke, az átmeneti izraeli kormány miniszterelnöke és felesége, Sara Netanjahu leadja szavazatát az izraeli parlamenti választásokon Jeruzsálemben 2020. március 2-án. Egy éven belül harmadszorra választ képviselőket az izraeli parlament, a kneszet a kialakult politikai patthelyzet miatt, amelyben a kormányzó Likud és a Kék-fehér párt sem tudott többségi koalíciót létrehozni a bejutott pártokból. MTI/EPA/Pool/Atef Szafadi
Vágólapra másolva!
Már a reggeli órákban leadták szavazatukat a pártvezetők hétfőn az izraeli parlamenti választásokon, és erre buzdították híveiket is. Az országban egy éven belül harmadszor rendeznek parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

A délig mért adatok szerint különlegesen magas volt választási kedv a délelőtt folyamán, a választók 27,6 százaléka adta le voksát, ami 1999 óta a legmagasabb a délig mért részvételi adatok közül. Szeptemberben, a legutóbbi választáson délig 26,8 százalék szavazott.

A választási bizottság adatai szerint a szeptemberi voksoláshoz képest valamivel kevesebben szavaztak az első órákban, délelőtt tízig: akkor 15, ezúttal 14,5 százalék. A sok évtizedes hagyomány szerint a reggeli órákban inkább a baloldali, míg az esti órákban inkább a jobboldali szavazók szokták leadni szavazatukat Izraelben.

Szakértők szerint elsősorban a pártok híveinek részvételi szándéka fogja eldönteni a választások kimenetelét, vagyis az, hogy

a politikusok mennyire lesznek képesek mozgósítani harmadszor is szimpatizánsaikat.

A pártvezetők idén is az elsők közt szavaztak, hogy utána országjáró körútra induljanak, és a nagyobb városokban szavazásra buzdítsák támogatóikat.

Benjámin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Likud párt vezetője Jeruzsálemben szavazott a feleségével.

- mondta, és szavazásra biztatott.

Benjámin Netanjahu és felesége, Sara Netanjahu leadja szavazatát az izraeli parlamenti választásokon Jeruzsálemben 2020. március 2-án Forrás: MTI/EPA/Pool/Atef Szafadi

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke lakóhelyén, Ros Haájnban adta le szavazatát. Az elmúlt napokban mindannyian hazugságoknak, titkos felvételeknek és egy olyan rendszernek voltunk kitéve, amely megpróbál bennünket egymás ellen ugrasztani - mondta Ganz a kampány utolsó időszakára utalva.

Avigdor Liberman, a jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt elnöke, aki az utóbbi két választás után a mérleg nyelve volt a nagy pártok között, szintén lakóhelyén, a ciszjordániai Nokdim nevű telepes faluban voksolt.

- mondta arra utalva, hogy az elmúlt évben megakadályozta az ultraortodox és a jobboldali pártok koalíciójával létrejövő kormányzást.

Reuven Rivlin államfő élesen bírálta a kampány "mocskos és övön aluli hangvételét",

miközben Jeruzsálemben leadta voksát.

- mondta Rivlin. Hozzáfűzte, szégyenkezik, hogy már harmadszor kell az urnákhoz járulniuk az izraelieknek, és szavazásra buzdított.

Az általában a későbbi órákban szavazó, Izrael lakosságának mintegy 20 százalékát kitevő arab kisebbség szavazata kulcsfontosságú lehet az idei választáson a 12-es televízió szakértői szerint.
Tavaly áprilisban csak 49 százalékuk ment el szavazni, de szeptemberben már csaknem 60 százalékuk voksolt.