Franciaországban két újabb orvos halt meg koronavírus-fertőzésben

koronavírus orvosok Franciaország
Mulhouse, 2020. március 23. A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából 2020. március 23-án. A francia parlament az előző nap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Két újabb orvos halt meg Franciaországban a Covid-19 fertőzésben, miközben a kormány a lakosság kijárási korlátozásainak meghosszabbítását tervezi - közölték hétfőn hivatalos források.
Vágólapra másolva!

A franciaországi járvány gócpontjának számító keleti régiókból származó két orvos vasárnap halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben.

A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából március 23-án Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A 66 éves Jean-Marie Boegle mulhouse-i nőgyógyász konzultáció közben egy magánklinikán kapta el a koronavírust az egyik betegétől, míg a 60 éves Sylvain Welling általános orvos Saint-Avold település kórházában halt meg, ahova légzési problémákkal szállították be.

Vasárnap a Párizstól északra található Oise megyében

egy 67 éves mentőorvos volt a koronavírus-fertőzés első áldozata a francia egészségügyi dolgozók körében.

Ingyenes tömegközlekedés, elsőbbség a szupermarketekben

"A Párizs környéki Ile-de-France régióban több száz ápoló fertőzött – mondta hétfőn a France Inter közrádióban Philippe Juvin, a párizsi Pompidou kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa. "Úgy gondolom, hogy a kórházakban teljesen védve vagyunk, de az otthoni ápolást ellátók esetén, vagy a rendelőkben dolgozóknál felmerül a kérdés" - tette hozzá.

A vasúti és a tömegközlekedés országszerte ingyenessé vált az egészségügyben dolgozók számára,

és helyi szinteken különbuszokat is indítanak számukra, de a taxitársaságok egy része is ingyen szállítja az ápolókat.

A France2 közszolgálati televízió riportja szerint üres ingatlannal rendelkezők jelképes egyeurós összegért felajánlanak lakásokat fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozóknak, ahol egyedül lakhatnak a járvány időszakában. Ezzel csökkenhet a veszélye annak, hogy megfertőzik a velük élő hozzátartozóikat.

A francia kereskedelmi szövetség jelezte, hogy

minden egészségügyi dolgozó mostantól elsőbbséget élvez a szupermarketekben,

a fertőzés veszélyének leginkább kitett hetven éven felettieknek pedig félórával a hivatalos nyitás előtt megnyitják az üzleteket, amikor is személyi igazolvány felmutatása mellett csak őket engedik be, hogy a többiektől elkülönítve vásárolhassanak.

Fél év börtönt is kaphat, aki rendszeresen megszegi a szabályokat

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

A kötelezettségek és a tiltások megszegése 135 eurós bírságot von maga után.

135 euróra bírságolhatják azt, aki megszegi a szabályokat Forrás: AFP/ Hans Lucas/Antoine Martin

Aki két héten belül többször is szabálysértést követ el, az 1500 és 3000 euró közti pénzbüntetést kaphat.

Amennyiben valaki harminc napon belül három alkalommal megszegi a szabályokat, az hat hónap szabadságvesztéssel és 3500 eurós pénzbírsággal sújtható, valamint halmazati büntetésként közmunkára is kötelezhető.

Már 674 halálos áldozat van

A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 674-re emelkedett vasárnap, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt betegek száma pedig 7240, közülük több mint 1700-an vannak intenzív osztályokon. A járvány januári kezdete óta diagnosztizált 16 018 beteg közül viszont 2200-an már gyógyultan távoztak a kórházakból.